Od ulice do svetosti: primjeri iz salezijanske svakodnevice | SOV #13

dvorana pored crkve Svete Mati Slobode
Ulica don Petra Šimića 1 Zagreb
29. siječnja 2024.
20:00

Ovdje pogledajte video sa susreta Od ulice do svetosti: primjeri iz salezijanske svakodnevice.

Mjesto u kojem se osjećaš kao doma, s dvorištem na kojem uvijek možeš susresti prijatelja. Mjesto cjelovitog odgoja mladih s odgojnim, kulturnim, duhovnim i rekreativnim sadržajem, mjesto koje krasi odgojno ozračje zajednice koja prihvaća, tješi i jača. To je don Boscov oratorij.

U Hrvatskoj pri salezijanskim župama djeluje nekoliko oratorija (Jarun, Knežija, Rijeka, Split…), a u svakom od njih ima mjesta za svaku mladu osobu. O tome kako oratorij mijenja život mladih govorit će svećenici salezijanci don Mario Bobić, voditelj oratorija na Knežiji, don Tomislav Lukač, voditelj oratorija na Jarunu, don Mihovil Kurkut, voditelj oratorija u Rijeci i psihologinja Sanda Smoljo-Dobrovoljski. Posebno će se osvrnuti na probleme sve veće otuđenosti, usamljenosti i zatvorenosti mladih, vršnjačkog utjecaja i posljedica koje i pozitivni i negativni utjecaji mogu imati na svaku mladu osobu.

Kroz stvarne primjere iz života mladih don Tomislav Lukač, don Mario Bobić i don Mihovil Kurkut posvjedočit će koliko je oratorij važan za mlade, njihove obitelji i zajednicu, a psihologinja Smoljo-Dobrovoljski govorit će o važnosti oratorija i salezijanske pedagogije za razvoj djece i mladih.

PREDAVAČI

don Mario Bobić
svećenik
Mario Bobić svećenik je salezijanac, rodom iz Splita. Studij i salezijansku formaciju proveo je u Italiji, gdje je 2018. godine i diplomirao na Papinskom salezijanskom sveučilištu. Kao voditelj oratorija župe Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji svakodnevno je u službi mladih – kada im treba pomoći u teškim životnim situacijama, ali i kada treba zaigrati nogomet. Kako i ne bi kada dan njegove Mlade mise pamti cijela Hrvatska - don Mario Bobić slavio ju je u nedjelju, 15. srpnja 2018. godine, istoga dana kada je i hrvatska nogometna reprezentacija igrala u finalu Svjetskog prvenstva!
don Tomislav Lukač
svećenik
Don Tomislav Lukač mladi je svećenik salezijanac. Trenutno je voditelj oratorija Dominik Savio pri crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu gdje svakodnevno provodi vrijeme kao odgojitelj mladih. Salezijansku formaciju proveo je u Italiji i brojnim hrvatskim salezijanskim oratorijima u aktivnom radu s mladima.
don Mihovil Kurkut
svećenik
Mihovil Kurkut, rodom s otoka Murtera, svećenik je salezijanac koji ima iskustva rada s mladima više od 25 godina u Hrvatskoj i Italiji. Srednju školu završio je u Zagrebu i nakon toga odlazi u Italiju gdje ulazi u salezijansku družbu. Studira teologiju u Torinu i Veneciji, diplomira filozofiju na sveučilištu u Trstu. Zanimljivo je da je zaređen za svećenika na dan smrti svetoga Ivana Pavla II. 2005. godine. Danas radi kao direktor izdavačke kuće Salesiana i voditelj oratorija u Rijeci.
dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski
psihologinja
Rođena je 1982. godine u Sarajevu. U Sarajevu je završila srednju medicinsku školu 2001. godine. Diplomirala je teologiju 2007. godine, a doktorirala dubinsku psihologiju 2015. godine u na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Od veljače 2016. godine sudjeluje u edukaciji za grupnog analitičara na Institutu za grupnu analizu u Zagrebu. Područja osnovnog znanstvenog interesa: razvojna psihologija, psihologija i duhovnost, psihologija i formacija, duhovnost i terapijski proces – individualna i grupna psihoterapija.