Što je točka dobra?

Jesmo li promijenili branšu i bacili se na izradu skejtova? Zašto skejt?
Salesiana

Nakon što ste vidjeli naš VIDEO, sigurno ste se zapitali jesmo li promijenili branšu i bacili se na izradu skejtova. Odgovor je: Ne. No, zašto onda skejt? Rekao bih da nije toliko bitan skejt; bitan je onaj tko je na njemu. Ako znate nešto o salezijancima, onda znate da će se salezijanac popeti ne samo na skejt nego i na Mount Everest – ako se ondje nalazi mlada osoba.

No, što je onda novo s nama? 

Pa, novost je da tražimo skejtove. A što to znači tražiti skejt? To znači tražiti svaku priliku u kojoj se nalazi – ili, češće, vozi – mlada osoba. Zašto? Zato što nas je don Bosco zarazio idejom da u svakoj osobi – pogotovo u svakoj mladoj osobi – postoji jedna točka otvorena dobru. Točka jedinstvena koliko i sama osoba; točka kroz koju na kraju sam Bog može progovoriti toj osobi i djelovati u njoj.

Ali, teško je naći tu točku.

Pogotovo ju je teško naći sam. Mnogo je lakše kupiti točku. Mnogo je lakše kupiti svoj skejt nego izraditi ga. Ali, to više ne će biti tvoj skejt. Zato smo mi tu. Naša je zadaća pomoći mladima da pronađu svoj skejt – svoju točku. Ali ne da je pronađu sami niti da im je mi damo kao gotov proizvod. Nego da od onog jedinstvenog što nose u sebi zajedno stvorimo nešto novo, nešto veliko. Da upravo u tome zajedništvu svatko prepozna svoju točku dobra.

To je, ukratko, naš kruh: isti kakav je bio otkako ima salezijanaca. Ali to je i kruh s novim licem: stvarati vrhunske knjige koje pomažu mladima da otkriju svoju točku. I vrhunski djelovati među ljudima koji okružuju te mlade kako bi im pomogli da svoju točku dovedu do punine. Da učine ono što svatko treba učiniti sa svojom točkom dobra. A to je da je podijeli s drugima.

Hvala vam što ste to prepoznali.

Luka Tripalo

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: „Mladić i njegov Bog”