5 koraka do svetosti blaženog Piera Giorgia Frassatija

Provjeri zašto je ovaj svetac uzor mladima i kreni njegovim stopama uz naših pet zadataka.
Pet koraka do svetosti Frassati

Pet koraka do svetosti zasigurno ti na prvu izgleda nemoguće, ali život bl. Piera Giorgia Frassatija govori da je moguće.

Ovaj blaženik koji inspirira mnoge mlade rođen je u Torinu 6. travnja 1901. godine. Majka mu je bila talentirana slikarica. Otac Alfredo, potjecao je iz ugledne obitelji intelektualaca. Pokrenuo je dnevnik La Stampa koje su ubrzo postale jedne od najčitanijih dnevnih novina u Italiji.

Još kao dijete Pier je ustajao u obranu onih kojima je bila nanesena nepravda. Ljutio bi se kada bi njegovi vršnjaci ili sestra bili prema komu nepravedni. Kad je Pier Giorgio imao četiri godine, na vrata doma Frassatijevih zazvonila je prosjakinja s bosim djetetom u rukama. Vidjevši to, dječak je brzo skinuo svoje cipele i čarape i dao ih ženi – krišom, i žurno zatvorio vrata da netko od ukućana ne bi spriječio njegovo dobro djelo.

Po uzoru na Piera Giorgia kreni već danas grabiti svetost. Evo kako:

Darivanje potrebitih

Bl. Piera Giorgia Frassatia zovu i prijateljem siromaha iz razloga što bi novac koji bi dobio od roditelja dijelio s drugima.

Kao mladić jednom je zgodom rekao jednom svom prijatelju: „Nijednoga se čovjeka ne smije ostaviti u potrebi.“ I doista – ako je netko trebao pomoć, Pier je odmah išao u akciju. Često je davao i pomagao i više no što se očekivalo.

Kada bi njegova obitelj otišla na godišnji odmor, Frassati bi ostao kod kuće govoreći: „Ako svi napuste Torino, tko će se brinuti za siromašne?”

Ovdje se očitovala njegova ljubav prema potrebitima. Možemo reći kako je umjesto blagostanja kojim je mogao biti okružen u svom domu, Pier Giorgio izabrao siromaštvo.

Kada je Pier Giorgio Frassati umro na njegovu sahranu došle su stotine siromaha grada Torina kojima je on pomagao. Mnogi prisutni su se iznenadili kada su vidjeli broj ljudi kojima je pomagao. Ulice su bile prepune siromašnih i potrebitih kojima je Frassati nesebično služio tijekom kratkog života. Tek tada su mnogi otkrili kakvo srce je ovaj mladić imao, a njegova veličina je upravo bila ta što je sve to činio u skrovitosti.

  • Zadatak za tebe:

Darivanje potrebitih prvi je korak prema svetosti po uzoru na bl. Piera Giorgia Frassatija. Promisli koliko puta ti daješ iz ljubavi, a koliko puta od svog viška. Jesi li jedan od onih koji pomaže da ga netko drugi vidi ili to radiš iz ljubavi prema bližnjemu? 

Frassatijev odnos prema molitvi

Drugi korak na putu svetosti po uzoru na Frassatija je molitva. Osim što je bio čovjek od akcije Pier Giorgio je bio i čovjek molitve. Najviše je težio tomu da ispuni Božji plan za svoj život. Čemu najviše težiš ti?

Osim svakodnevne molitve odlazio je i na svetu misu. Važno je napomenuti kako je volio čitati Sveto pismo, a posebno je volio meditirati nad jednim ulomkom Biblije.

Jeste li znali da je sa sobom uvijek nosio Hvalospjev ljubavi iz 1. poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima? Hvalospjev ljubavi pomagao mu je da se usredotoči na ono što je uistinu važno u životu. Znao je, bez obzira na sve što čini na ovome svijetu, ako nema ljubavi onda je samo mjed što ječi ili cimbal što zveči.

Frassati je cijeli ulomak prepisao rukom i čuvao u svome džepu te ga svakodnevno izgovarao. Koji je tvoj omiljeni ulomak iz Biblije?

Ali to nije bilo sve. Pier Giorgo je kao član Zajednice Presvetog Sakramenta rado i radosno sudjelovao u noćnim bdijenjima pred Presvetim. Vraćajući se kući, bio bi sav ozaren, pjevušeći u sebi neku euharistijsku pjesmu. Opraštajući se s kolegama, umjesto uobičajenog: „Doviđenja“, govorio je: „Neka živi Isus!“.  

  • Zadatak za tebe: 

Preispitaj svoj sakramentalni i molitveni život. Pogledaj gdje zaostaješ, što ti je teško i zamoli bl. Frassatija da ti pomogne ustrajati na tvome putu s Gospodinom. I ovaj drugi korak na putu svetosti može biti lagan, ako zavoliš istinski onoga kojemu želiš doći.

Hobiji

Frassati je znao iskoristiti svoju svakodnevnicu na putu svetosti. Slijedi ga. Pier Giorgio Frassati bio je ljubitelj prirode, strastveni planinar i alpinist.

On nije ugasio tu ljubav. Bio je pun života, a prijatelji su ga zvali eksplozija radosti.

O toj svojoj ljubavi često je pisao u svojim pismima prijateljima: „Svaki dan sve sam više oduševljen planinama. Njihov me čar obuzima. Želim sve više upoznavati i osvajati najnedostupnije vrhove i radovati se čistom radošću koju je moguće osjetiti samo na gorskim vrhuncima.”

  • Zadatak za tebe: 

Da bi bio svet ne trebaš se odreći onoga što voliš. Gospodin ti je dao mnoge talente i darove, što te sprječava da ih koristiš na njegovu slavu?

Pier Giorgio Frassati Salesiana - planine

Čistoća

Ono što je krasilo Frassatijev život bila je krepost čistoće. Pierova pisma prijateljima svjedoče o čistoći kojom se odlikovao čitav njegov život. Njegovi prijatelji ne pamte ni jedan razgovor u kojem bi iz Pierovih usta izišle bilo kakve nepristojne riječi. Nisu primijetili ni da bi koja od brojnih šala kojima se znao našaliti u bilo kojem trenutku bila protivna čistoći.

  • Zadatak za tebe:

Promisli koliko često o drugima govoriš loše? Probaj očistiti svoj pogled prema drugima.

Gledajući u svoje slabosti i padove pitaš se je li moguće da i ti živiš ovakav način života. Moguće je. Sjeti se drugog koraka, koraka molitve. Povezujući jedno s drugim moći ćeš u svome životu oživjeti i osnažiti krepost čistoće.

Radost

Radost je odlika svetih što možemo vidjeti i kod bl. Frassatia. Pier je po prirodi bio izrazito vedre naravi. Gdje je bio on, ondje je bilo puno smijeha. Malo je tko znao da je imao više razloga za tugu negoli brojni drugi, ali je toliko ovladao njome da nikada nije dao naslutiti da nešto nije u redu. Stavio je sebi u zadatak vedrinom osvajati svoje prijatelje za Boga.

  • Zadatak za tebe:

Neka tvoj dan ne započne bez zahvale Gospodinu za sve što ti pruža i promatraj koliko ćete to učiniti radosnim. Budi radostan! Budi svet!

Neka ti ovih pet koraka pomogne na tvome putu svetosti. I zapamti nisi sam. Kako bi dobio još veću sigurnost u koračanju k svetosti druži se više s Frassatijem. U tome neka ti pomogne i knjiga Pier Giorgio Frassati.

 

Ako te zanimaju životu svetaca i blaženika bliskih mladima, pročitaj i sljedeće tekstove: 

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

Počela je Salesianina velika ljetna akcija!