Karlov recept za svetost

Sastojci i primjena recepta blaženog Karla Acutisa.
Karlov recept za svetost

Sastojci i primjena recepta blaženog Karla Acutisa

Odgađaš živjeti svetost ili misliš da si premlad da bi bio svet? Možda ti se svetost čini nedostižnom? Bojiš se krenuti tim putem jer ti je nepoznat? Strah te je krenuti tim putem jer misliš da je to samo za odabrane? Nisi u pravu. Dopusti da te razuvjerim, a u tome će mi pomoći onaj koji je zaista znao biti sol zemlje i svjetlo svijeta u svakom trenutku.

Od mora svetaca kao primjer ti nudim jednog tako malenog, a tako velikog Božjeg svetca – blaženog Karla Acutisa. Božjeg svetca koji nije ignorirao poziv na svetost u svome srcu. On je ozbiljno shvatio poziv i odlučio je odgovoriti svojim životom.

Karlo Acutis

 

Znaš li što ga je dovelo do svetosti? Jednostavnost, poniznost i prepoznavanje Boga u malim, svakodnevnim stvarima. Do svetosti ga je dovelo to što je talente koje mu je Gospodin darovao umnožio i njima ga proslavljao.

Možda ti se čini čudno, ali do svetosti ga je doveo i internet. Vjerojatno negdje u srcu misliš da je njemu to bilo lakše nego tebi. Ili da je njemu bila darovana neka posebna milost koju ti nemaš. No sve je to Gospodin utisnuo i u tvoje srce, samo ne upotrebljavaš pravi alat za pronalazak i izgradnju toga puta.

Pa evo, pokušaj primijeniti Karlov recept za svetost:

Sastojci:

Svakodnevnoj svetoj misi i pričesti dodaj tjednu ispovijed, a potom u sve to uključi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, svakodnevnu osobnu molitvu i redovitu molitvu krunice. Na koncu ne zaboravi dodati redovito izvršavanje svakodnevnih dužnosti.

Sve sastojke dobro pomiješaj i prakticiraj svakodnevno.

 

 

Primjena:

Podijeli s bližnjima i zajedno dođite do svetosti!

Jednostavno je, zar ne? I nije nemoguće. Karlov ti je recept primjer da je moguće, ali naglašava da ti je potrebna ustrajnost, žrtva, odricanje i svakodnevna borba sa samim sobom i svojim slabostima.

Jednom je zapisao: „Što više primamo euharistiju, to postajemo sličniji Isusu, kako bi na ovoj Zemlji već imali predokus neba.” Time ti je htio reći da na tom putu nisi sam, nego te Isus vodi i prati.

Ne možeš sam. Stoga pusti Isusa u svoj život, surađuj s njim kako bi te promijenio, kako bi te potaknuo da odgovoriš na poziv i kreneš putem svetosti potaknut Karlovim primjerom. Važno je da se prisjetiš kako svetost stječeš ovdje i sada. Upravo to prepoznao je i Karlo vršeći svoje poslanje ondje gdje je bio postavljen, koristeći se alatom koji mu je darovan.

 

 

Karlo Acutis spojio je svoju ljubav prema Presvetom Oltarskom Sakramentu i računalima te je nekoliko mjeseci prije smrti otvorio mrežnu stranicu. Tamo je objavio dokumentaciju o svjetskim euharistijskim čudima i njihovu katalogizaciju. Istražio je više od 136 priznatih euharistijskih čuda koja su se dogodila tijekom povijesti.

Njegova je izložba euharistijskih čuda poslije njegove smrti obišla sve kontinente. Stoga bismo mogli reći da je Karlo bio moderan svetac. Svetac koji je pratio trend vremena u kojem je živio i time se poslužio da bi dosegnuo nebo. Znao je živjeti u svijetu, a ne biti od svijeta.

Zar to nije i tebi dobar poticaj na rast u svetosti bez obzira na to gdje se nalaziš i što radiš u ovome trenutku?

 

Svetost

 

Karlo je svojim životom pokazao da je put svetosti zapravo svakodnevica. Dao ti je tako jednostavan recept i pokazao kako, kad se odričeš sebe i daješ prednost Gospodinu da izvrši poslanje koje ima s tobom, rasteš u poniznosti i jednostavnosti. Na to si pozvan!

Stoga, budi hrabar. Odvaži se i kreni Karlovim putem. Kreni onom stazom koju ti on pokazuje, a to je staza jednostavne i ponizne ljubavi prema svemu što nam Gospodin daruje. To je staza kojom svakodnevno koračaš, to je staza tvog života i tvog poslanja.

Nemoj dozvoliti da te svijet uvjeri u nešto drugačije. Pokreni se i budi Karlo svoga vremena, svoga naroda, svoga kvarta, svoje župe i svoje obitelji.

Postoji li sada u tvome srcu veća želja za svetošću? Osjećaš li snažniji glas u svome srcu, glas koji te poziva na svetost? Ignoriraš li ga i dalje? Možda i dalje misliš da je to samo za izabrane i da je tebi nemoguće. Ponavljam da nisi u pravu. Sjeti se da je na tebi da odgovoriš na taj poziv. Na tebi je da Karlov recept počneš primjenjivati već danas.

Jesi li spreman biti svet? Neka ti u tome pomogne ova tako jednostavna, a tako duboka knjiga: Karlo Acutis – Cyber svetac.

U knjizi ćeš otkriti više priča iz Karlova života koje će te ohrabriti i nadahnuti na tvom putu svetosti.

Sretno!

 

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

Počela je Salesianina velika ljetna akcija!