Kako pronaći svoj životni poziv? Donosimo 9 savjeta

Prepoznaj svoje talente, pronađi smisao svog života i živi svoju svrhu. U nastavku saznaj kako.
Kako pronaći životni poziv

Školska godina je završila. Bliži se trenutak kada birate koji ćete fakultet upisati, a samim time odabrati i životni poziv. Naišli ste na jedno raskrižje koje ima više znakova i često se u njemu bude teško snaći. Pitate se od čega početi i u kojem smjeru krenuti.

Uz mnoštvo misli tu je i okolina koja katkada zna biti jako glasna. Ne stignete zaviriti u svoje srce, utišati sve oko sebe i vidjeti za čim čeznete. Iz vlastitog iskustva donosim vam konkretne savjete koji vam mogu olakšati odluku o tome čime ćete se baviti do kraja života.

Kako prepoznati svoje talente?

Kad sam bila srednjoškolka smatrala sam da postoji samo nekoliko talenata – talent za sport, glazbu pisanje i crtanje. Međutim, kasnije sam se susrela s nečim što se zove Gallup StrengthsFinder. U tom modelu postoje četiri domene u koje su raspoređena trideset i četiri talenta. Neki od navedenih talenata bili su odgovornost, usredotočenost prilagodljivost, analitičnost, individualizacija i tako dalje.

Talenti su nešto što dobijemo rođenjem, prirodni obrazac misli, ponašanja ili osjećaja koji se mogu koristiti za izvođenje aktivnosti. Važno je naglasiti da, iako imamo talent za nešto, u njega trebamo uložiti svoje vrijeme. Stjecanjem znanja i vještina urođeni talent postaje snaga.

Danas postoji puno online testova iz domene profesionalne orijentacije koji vam mogu pomoći otkriti vaše snage. Jedan takav test možete napraviti u Edukator ID koji nudi online opciju. Uz otkrivanje talenata moguće je napraviti i online test osobnosti.

Talenti, kako prepoznati svoj životni poziv

Kako prepoznati svoj životni poziv: 5 koraka do odluke

Kada sam upisivala fakultet nisam znala za testove. Moji koraci – koji se, usput, mogu koristiti i prilikom drugih važnih životnih odluka – bili su sljedeći:

  1. Dobro se pripremiti – učila sam i dala sve od sebe da dobro napravim državnu maturu i spremim se za prijemni ispit.
  2. Moliti – prije upisa molila sam devetnicu za upis na fakultet i predavala u molitvi svoj život Bogu želeći vršiti Njegovu volju.
  3. Razgovarati s bližnjima – pitala sam roditelje i prijatelje kako me oni vide i što misle u čemu sam dobra.
  4. Upoznati područje odluke – čitala sam o fakultetima koji su mi bili zanimljivi i gledala koje vještine i znanja mogu steći. Pričala sam s ljudima koji su već upisali taj fakultet i slušala njihova iskustva.
  5. Zaviriti u svoje srce – razmišljala sam o tome što želim raditi i što me raduje. Zamišljala sam sebe na određenim radnim mjestima i životnim situacijama.

Ovo nije tako jednostavno kako izgleda. Svaki ovaj korak nosi jednu malu borbu i jednu pobjedu. Evo primjera jedne moje male pobjede. Od malena sam se igrala toga da sam učiteljica. Voljela sam drugima prenositi znanje. Često sam prijateljima pomagala s matematikom. To me je ispunjavalo. Svi su mi govorili da znam prenijeti znanje i da sam vrlo komunikativna. Međutim, kad sam trebala upisati fakultet stavila sam FER na prvo mjesto. Uz ostalih osam (uglavnom inženjerskih) izbora tu je bio i nastavnički smjer Matematike na PMF-u.

matematika

Nadala sam se da će se izbor smanjiti nakon mature, ali upala sam na sve navedene fakultete. Svi su mi savjetovali da upišem FER jer imam odlične ocjene i jer je to cijenjeno zanimanje. Do zadnjeg trenutka FER je stajao na prvom mjestu.

I - do zadnjeg trenutka imala sam slobodu odlučiti u kojem smjeru krenuti. Okolina je savjetovala ono što je mislila da je najbolje, ali to nije bilo najbolje za mene. Zavirila sam u svoje srce i upisala nastavnički smjer Matematike na PMF-u. Nekoliko godina kasnije ispunjavajući jedan test ispostavilo se da su moji talenti usko vezani za to područje. Da sam tog dana upisala drugi fakultet, vjerujem da bi se u jednom trenutku moj život okrenuo prema radu u školi. Poznajem neke ljude koji su završili FER i danas rade u školi jer su prepoznali poziv za to.

Kao i ja, i vi znate čime biste se trebali baviti u svom životu, bez obzira na to koliko ste možda neodlučni i zbunjeni. Zavirite u svoje srce i poslušajte što vam ono govori.

Kako pronaći svoju životnu svrhu?

Nedavno sam slušala intervju u kojem je jedan mladić opisao kako je pronašao svoju svrhu. Kao predavač je sudjelovao na jednom susretu namijenjenom djeci. Nakon toga, za njega prosječnog vikenda, jedan mu je dječak rekao da mu je to bio najbolji dan u životu. U tom trenutku pronašao je svrhu svog poslanja – predavanje i pomoć u izgradnji mladih.

Dodatnu pomoć pri pronalasku svoje svrhe možeš pronaći u knjizi Prepoznaj svoj put. U njoj možeš naći četiri temelja na kojima možemo temeljiti dobar život u molitvi i razgovoru s Bogom u 4G vezi.

  1. GLADUJ za Biblijom – ako svaki dan čitaš Bibliju, naići ćeš na neki redak koji će te dodirnuti, koji se točno odnosi na stanje u kojemu se nalaziš u ovome trenutku, pružajući ti odgovor koji tražiš.
  2. GIBAJ na misu i ispovijed – Bog u Euharistiji jača tvoju volju, ohrabruje te za borbu i život u kršćanskome duhu, jača tvoj um… S druge strane pokora je način na koji se postupno čistimo. Čistim ušima, među ostalim glasovima oko sebe ili u sebi, jasno možeš prepoznati glas Ljubljenoga.
  3. GLEDAJ Isusa – kako bi otkrio sreću koju ti je Bog namijenio, moraš prije svega s njim provesti neko vrijeme u razgovoru i slušanju motreći ga dok te gleda u Isusovu licu koje se nalazi u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
  4. GORLJIVIM životom slavi Gospodina – pogled uprt u raj pruža nam razlučivanje kako bismo znali što činiti u životu, tj. kako razlikovati kratkotrajnu od vječne sreće. Vječnu sreću možeš pronaći slijedeći evanđeoske vrijednosti. Živjeti moralnim životom znači živjeti u slobodi, a to je uvjet valjana razlučivanja poziva.
sreća, životni put

Kako živjeti smisao svog života?

Često sam se pitala koji je moj poziv i jesam li pogriješila u nekim izborima. Jednoga dana pročitala sam sljedeće:

„Doista, ovo je volja Božja: vaše posvećenje…“ (1. Solunjanima 4, 3)

Shvatila sam da u kojem god životnom stanju jesam, trebam nastojati biti sveta. Ako si otac nastoj biti najbolji otac koji možeš biti. Ako si svećenik nastoj biti najbolji svećenik koji možeš biti. Izgrađuj se u krepostima, čini dobro i budi radostan.

Većina nas nakon što odabere neki poziv ili životno poslanje neće biti 100% sigurna. Na tebi je, nakon što si ozbiljno pristupio svojim izborima, živjeti u punini koliko god možeš. Poznajem ljude koji rade kako bi zaradili i živjeli svoju svrhu van posla. Poznajem i one koji svoju svrhu žive na poslu.

Razni su putevi. Svatko od nas ispisuje neku svoju priču. Ne boj se donositi odluke. U redu je pogriješiti. Stajanjem na mjestu možeš toliko toga propustiti. Hrabro koračaj gradeći osobni odnos s Bogom. Osluškuj nalaze li se u tebi istinski mir i radost – oni su pokazatelji da si na dobrom mjestu.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: Molitvenik „Gore srca”