Što ženu čini lijepom?

Saznajte koji su kriteriji ženske ljepote.
Što ženu čini lijepom?

Tko je najljepša žena koju poznaješ?  

Tko je najljepša žena koju si ikad vidjela, o kojoj si čitala? Možeš li zamisliti najljepšu ženu i promotriti ju? Promotriti njezin fizički izgled, njezino ponašanje i njezinu osobnost. Izazivam te da navedeš nekoliko kriterija po kojima je baš ona najljepša žena. Ako si vjernica, možeš zamoliti Gospodina da ti na srce stavi istinske kriterije ljepote.

Fizički kriterij ljepote mijenjao se tijekom povijesti. Kada biste vidjeli najljepše žene 15. stoljeća, vjerujem da bi vam neke bile lijepe, a neke ne. Isto je i s najljepšim ženama određenih plemenskih zajednica. Tomu je uvijek bilo tako. Nekada je bilo lijepo vidjeti fizički jake žene, zatim one uskog struka i velikog poprsja, a potom krhke s dječačkim tijelom…

I dok je prije ženski ideal ljepote bio simbol plodnosti i zdravlja, sada su to matematički izračunate proporcije. No vratimo se u 20. i 21. stoljeće.

žena2

 

Rođena si. Bog je udahnuo život u tebe. Stvorio je tvoje bubrege i satkao te u krilu majčinu. Gledao te s tolikom ljubavlju i stvarao svojim rukama. Stvorio je tvoj nos, tvoje oči, tvoja usta, tvoje tijelo…

S tolikom te je ljubavlju gledao. Zatim je dodao sve ono nevidljivo što će te krasiti. Dodao je malo šaljivosti, malo stidljivosti, ovaj ili onaj talent, učinio te je jedinstvenom. Nikoga na ovom svijetu nije stvarao kao tebe. Nakon toliko utkane ljubavi stvorio te je i bio je ponosan i jako zadovoljan svojim remek-djelom.

Onaj osjećaj kad misliš da nisi lijepa

Zatim si krenula rasti u svojoj obitelji, razvijati se u svome okruženju i bivati u ovome svijetu. Ona prelijepa osoba na koju je Bog stavio svoj potpis polako počinje shvaćati da i nije baš tako lijepa. Svijet polako mijenja tvoj pogled. Nameće ti nedostižne ideale ljepote. Pokazuje prstom u onaj jedan krivi zub i visoko čelo. U jednom trenutku smije se tvojoj valovitoj kosi dok u drugom već ismijava ravnu kosu. Neprihvatljiv mu je tvoj višak kilograma. Danas ti je ten blijed, dok je sutra taman.

A ti? Gledaš u ogledalo i nalaziš mane. Gledaš u ogledalo, zatim u časopise i računalo…

 

 

Gledaš u sliku koja je satima uređivana u vrhunskim programima i uspoređuješ je s onim što vidiš u ogledalu. I nisi sebi lijepa. Toliko je žena ovo prošlo. Wendy Shalit, američka spisateljica, jednom je napisala: „I što je savršenija tehnologija jače je uvjerenje da je moguće promijeniti sebe nabolje uplitanjem u vlastitu tjelesnost prema subjektivnim kriterijima dobrote i ljepote.

Nekoliko tisuća žena u Kini iskoristilo je mogućnost produživanja prekratkih nogu. Poslije nekoliko mjeseci ležanja u bolnici mlada Kineskinja je deset centimetara viša i izlazi na ulicu s lijepim dugim nogama. Konačno je sretna, sebe smatra atraktivnijom…

Na brojnim svjetskim televizijama mogla se gledati televizijska emisija Pod nož. Radi se o tome da ostarjele i zapuštene žene poslije bolnih operacija mijenjaju svoj izgled. To su neki ekstremi.“ Briga o tjelesnoj ljepoti po sebi je dobra, no posezanje za neuobičajenim sredstvima često je znak problema poput osjećaja manje vrijednosti koji nikakva plastična operacija ne može riješiti. Osjećaja manje vrijednosti s kojim se danas bori veći broj žena žena danas nego ikada prije.

 

I da, mediji ti kažu da nisi dovoljno lijepa. Mediji ti kažu da si dovoljno lijepa. Kojoj god skupini da pripadaš i dalje si nesretna i neispunjena. Mediji ti nameću sliku ljepote koja nije istinska ljepota. Ona je samo dio ljepote koja postoji. To je izvanjska ljepota. Vrlo često neka lažna ljepota na društvenim mrežama. Danas, nažalost, žene imaju nerealnu sliku kakve bi trebale biti. Sliku koja im se nameće, a koju vrlo teško postižu. Posežu za slikom savršene kose, savršenih zubi, savršene kože zaboravljajući da prava ljepota dolazi iznutra. No što ti tvoje srce govori? Što Bog kaže na sve ovo?

Prava ljepota

Bog je odabrao jednu ženu da bude majkom njegova sina. Sveto Pismo spominje neke fizički lijepe žene kao što su Sara i Estera. Zanimljivo je da Marijin fizički izgled nije opisan. Kao da nam Bog želi reći da ima nešto važnije. Ipak, mnogi kad čitaju o Mariji smatraju je najljepšom ženom na svijetu. Salezijanac Bruno Ferrero napisao je knjigu Najljepšoj među ženama u kojoj na zanimljiv način ističe Marijinu ljepotu. Što je to tako lijepo na Mariji?

Marija je iznutra bila savršeno lijepa. Bila je vrlo ponizna i uvijek usmjerena više na druge nego na sebe. Bila je milosrdna, iskrena, jednostavna i u toj jednostavnosti velika. Imala je strpljenja, drugima je uvijek iskazivala ljubav i za njih je imala samo ohrabrujuće riječi. Marijina djevičanska ljepota bila je druge vrste. Očitovala se u njezinu divljenju i zahvalnosti svome Gospodinu na daru života. U Svetome Pismu piše: „Lažna je ljupkost, tašta je ljepota: žena sa strahom Gospodnjim zaslužuje hvalu“ (Izr 30, 31). Ta mudra izreka tako je lijepa pohvala ženi i istinskim vrijednostima svakoga čovjeka.

oči

 

Kad ste krenuli čitati članak, vjerujem da ste se sjetili sličnih osobina lijepih žena. Vjerujem da poznajete one koje sjaje i privlače istinskom radošću koja iz njih isijava i one koje imaju uho za svakoga. U mislima su vam one marljive žene koje čitave sebe daju za druge. Pomislili ste na majku, sestru, ženu ili prijateljicu i na dobrotu kojom odišu. Ostali ste uz njih zbog njihova suosjećanja i velika srca koje imaju. I lijepe su, predivne, iako možda ne zadovoljavaju sve precizno izračunate proporcije. U knjizi Sirahovoj piše: „Pakost ženi nagrđuje lik i mrači joj lice kao u medvjeda.“ Pakost poružnjuje ženu koliko god bila izvanjski lijepa.

To ne znači da se ne ćemo brinuti o sebi, nositi lijepu odjeću i željeti izgledati prihvatljivo ili pak prekrasno. Svi to želimo. Problem nastaje kada fizički izgled postaje opsesija. Kada se puno više trudimo oko vanjskog izgleda nego oko svoga srca. Sve žene su originali, lijepe i jedinstvene. Imaju puno više od vanjskoga izgleda. Radi na svome srcu, unutarnjoj ljepoti, karakteru, vrijednostima, stavovima, mislima… Pripazi na to što oblikuje tvoje srce, što utječe na tebe, što konzumiraš…

Ugledaj se katkada na Mariju. Ti sama istražuj zašto je najljepša među ženama i pusti da progovara tvom srcu i skine ljuske s tvojih očiju. Njezina je ljepota neiscrpan izvor s kojeg svaka žena može piti utjehu, radost, poniznost, odlučnost, ustrajnost, vjernost… U njoj pronađi puninu svoje ženstvenosti i prepoznaj svoje dostojanstvo i istinsku ljepotu.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

Počela je Salesianina velika ljetna akcija!