Svijet adolescencije - razumjeti kućne buntovnike | SOV

Salezijanska klasična gimnazija
Vukovarska ulica 62, Podmurvice Rijeka
23. svibnja 2023.
19:30

Svijet adolescencije – razumjeti kućne buntovnike, naziv je novog susreta Salesianinih odgojnih večeri(SOV) koji će se održati u Rijeci.

Adolescencija obuhvaća razdoblje prijelaza iz djetinjstva u svijet odraslih i uobičajeno traje od 13. do 20. godine života. Tada se posebno razvijaju samopoštovanje, povjerenje, samostalnost i osobnost, ali i – buntovnost. Tijekom razdoblja adolescencije roditelji se susreću s brojnim odgojnim izazovima. Osjećaju da se njihovo dijete mijenja, odrasta i gradi vlastiti identitet, a na tom putu često dolazi do međusobnog nerazumijevanja, pa i sukoba.

Nadolazeći susret Salesianinih odgojnih večeri usmjeren je upravo uspostavljanju razumijevanja između adolescenata i roditelja. Na njemu će biti riječi o:

  • uspostavljanju kvalitetnih komunikacijskih obrazaca između roditelja i adolescenata
  • postavljanju granica u korištenju tehnologije
  • mentalnom zdravlju adolescenata i prepoznavanju znakova za uzbunu

Pridružite nam se u utorak, 23. svibnja u Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji u Rijeci, poslušajte zanimljive razgovore sa stručnjacima iz područja odgoja i doznajte kako razumjeti svog kućnog buntovnika. Na događaju će sudjelovati Sanda Smoljo-Dobrovoljski, Sanja Ćosić i don Danijel Dragičević, a raspravu će moderirati don Mihovil Kurkut.

Vidimo se!

Snimku cijelog susreta možete pogledati na poveznici.

PREDAVAČI

dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski
psihologinja
Rođena je 1982. godine u Sarajevu. U Sarajevu je završila srednju medicinsku školu 2001. godine. Diplomirala je teologiju 2007. godine, a doktorirala dubinsku psihologiju 2015. godine u na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Od veljače 2016. godine sudjeluje u edukaciji za grupnog analitičara na Institutu za grupnu analizu u Zagrebu. Područja osnovnog znanstvenog interesa: razvojna psihologija, psihologija i duhovnost, psihologija i formacija, duhovnost i terapijski proces – individualna i grupna psihoterapija.
Sanja Ćosić
psihologinja
Diplomirani psiholog - profesor. 44 godine. U braku 17 godina te ima kćer i sina, 7. i 5. razred Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” u Rijeci. 17 godina radi u Savjetovalištu za mlade Odsjeka za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije. Populacija s kojom radi savjetovanje po principima kognitivno bihevioralne terapije su djeca, mladi i njihovi roditelji. Osim savjetodavnog rada, sa svojim kolegama iz Odsjeka, uključena je i u preventivni rad kroz projekte očuvanja mentalnog zdravlja, kao što su “Trening životnih vještina” i “Pomozi da”.
don Danijel Dragičević
svećenik
Rođen 1987. u Žepču. Nakon završenog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u Žepču, osjetivši u srcu poziv za biti salezijanac, u jesen 2006. godine Danijel odlazi u zagrebački Podsused u Zajednicu za odgoj salezijanskih zvanja. Na blagdan Male Gospe – 8. rujna 2009. u talijanskom mjestu Pinerolo ( blizu Torina) ulazi u novicijat kao novak Hrvatske salezijanske provincije, a godinu dana kasnije, na Colle don Boscu, polaže svoje prve redovničke zavjete. Za vrijeme postnovicijata koji je živio u međunarodnoj salezijanskoj zajednici San Tarcisio u Rimu, završava studij odgojnih znanosti. Službu asistenta prvu godinu obavlja u zajednici za odgoj salezijanskih zvanja u Podsusedu, a drugu u oratoriju i župi Marije Pomoćnice Kršćana na splitskom Kmanu. Svoju vjernost Gospodinu kao don Boscov salezijanac potvrđuje zauvijek doživotnim zavjetima 5.rujna 2015. u rodnoj župi u Žepču. Na salezijanskom sveučilištu u Rimu (Universita Pontificia Salesiana) u lipnju 2016. uspješno završava studij teologije.
don Mihovil Kurkut
svećenik
Mihovil Kurkut, rodom s otoka Murtera, svećenik je salezijanac koji ima iskustva rada s mladima više od 25 godina u Hrvatskoj i Italiji. Srednju školu završio je u Zagrebu i nakon toga odlazi u Italiju gdje ulazi u salezijansku družbu. Studira teologiju u Torinu i Veneciji, diplomira filozofiju na sveučilištu u Trstu. Zanimljivo je da je zaređen za svećenika na dan smrti svetoga Ivana Pavla II. 2005. godine. Danas radi kao direktor izdavačke kuće Salesiana i voditelj oratorija u Rijeci.