Predstavljanje knjige: Salezijanski izvori

dvorana pored crkve Svete Mati Slobode
Petra Šimića 1 Zagreb
21. ožujka 2024.
20:00

Hrvatska salezijanska provincija i Salesiana pozivaju vas na predstavljanje knjige Salezijanski izvori: don Bosco i njegovo djelo, najveće i cjelovite knjige o don Boscu i njegovom djelu.

Na tisuću stranica bogate povijesti ova će knjiga pomoći čitatelju u razvijanju ljubavi prema don Boscu. Na jednom mjestu donosi većinu bogate don Boscove spisateljske ostavštine i pruža čitatelju priliku da zaroni u to odgojno, duhovno i povijesno bogatstvo. Ovaj, prvi svezak Salezijanskih izvora odnosi se na don Bosca i njegovo djelo. U njegovu temelju stoji želja Salezijanske družbe da se ponovno krene od don Bosca. Svrha mu je ponovno približiti don Bosca, oživjeti njegove intuitivne, odgojne i pastoralne odabire i živjeti njegovu duhovnost.

Svezak čine četiri dijela: spisi i isprave o životu don Bosca i povijesti njegova djela, don Boscovi spisi o odgoju i školi, don Boscovi spisi o duhovnome životu te don Boscovi biografski i autobiografski spisi. Uređen je prema najvišim uredničkim i izdavačkim mjerilima te načelima filološke i povijesne znanosti.

Knjigu će predstaviti pedagoginja Snježana Mališa, psiholog i psihoterapeut vlč. Josip Bošnjaković i povjesničar Daniel Patafta.

Predstavljanje će se održati u četvrtak, 21. ožujka u 20 sati u dvorani don Petra Šimića pored crkve Svete Mati Slobode na Jarunu. Ulaz je slobodan.

PREDAVAČI

Snježana Mališa
pedagoginja
Doc. dr. sc. Snježana Mališa pedagoška je stručnjakinja koja predaje na Odjelu za komunikologiju Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta u Zagrebu. Magistrirala je i doktorirala na Papinskom salezijanskom sveučilištu u Rimu. Radila je i kao vjeroučiteljica i kao suradnica u Uredu za pastoral mladih i Uredu za pastoral zvanja Varaždinske biskupije. O temi odgoja i pedagogije u suvremenoj i kršćanskoj perspektivi objavila je više znanstvenih radova u domaćim i inozemnim časopisima.
vlč. Josip Bošnjaković
psiholog i psihoterapeut
Rođen u Vukovaru 1978. Diplomirao je u području psihologije 2007., a magistrirao 2008. Usporedo s doktorskim studijem iz psihologije upisao je na istom sveučilištu u jesen 2008. Višu školu iz specijalizacije za kliničku psihologiju. Doktorsku radnju iz područja psihologije s naslovom Stanja Ja (Ego stanja sebe) adolescenata odraslih u okolnostima mira, rata i poraća, obranio je 25. lipnja 2012. na Salesiani. U jesen 2012. počeo je predavati na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Istodobno je imenovan stručnim voditeljem-suradnikom na psihološkom i psihoterapeutskom području djelovanja u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a predaje i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.
vlč. Daniel Patafta
povjesničar
Doc. dr. Daniel Patafta je povjesničar uže specijaliziran za modernu i suvremenu hrvatsku povijest. Završio je Salezijansku klasičnu gimnaziju u Rijeci nakon čega je diplomirao i magistrirao povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 2008. godine započeo je filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje 2012. postaje asistent na Katedri crkvene povijesti. Postdiplomski iz Crkvene povijesti upisuje 2013. godine na istom fakultetu, a te je godine zaređen i za svećenika.
don Mihovil Kurkut
svećenik
Mihovil Kurkut, rodom s otoka Murtera, svećenik je salezijanac koji ima iskustva rada s mladima više od 25 godina u Hrvatskoj i Italiji. Srednju školu završio je u Zagrebu i nakon toga odlazi u Italiju gdje ulazi u salezijansku družbu. Studira teologiju u Torinu i Veneciji, diplomira filozofiju na sveučilištu u Trstu. Zanimljivo je da je zaređen za svećenika na dan smrti svetoga Ivana Pavla II. 2005. godine. Danas radi kao direktor izdavačke kuće Salesiana i voditelj oratorija u Rijeci.