Tražite poklon za krizmu? Donosimo 20 prijedloga

Što je prikladno kupiti krizmaniku? Koji poklon odabrati? Što kupuju prijatelji i šira obitelj, a što roditelji?

Vjerujem da ste se puno puta pitali što pokloniti za krizmu. Bilo da ste se savjetovali s prijateljima i bližnjima vašeg krizmanika ili raznim vodičima za poklone, najčešći savjet vjerojatno je bio novac. No, novac je uobičajen poklon, a krizma nije obična svečanost.

U Katekizmu Katoličke Crkve piše:

Potvrda (krizma) usavršuje krsnu milost; ona je sakrament koji daje Duha Svetoga da nas dublje ukorijeni u božansko posinstvo, da nas čvršće pritjelovi Kristu, da ukrijepi našu vezu s Crkvom te nas tješnje pridruži njezinom poslanju i pomogne da kršćansku vjeru svjedočimo riječju i djelima.

Na tragu toga, u nastavku donosimo prijedloge za poklone koji će vašeg krizmanika prije svega obogatiti duhovno.

Nakit – uspomena za cijeli život

Krenimo s klasikom. Zbog svoje trajnosti i izdržljivosti, nakit je uvijek dobar izbor za poklon. Za krizmu se uglavnom poklanja nakit s katoličkim motivima pa je ogrlica s privjeskom križa dobar izbor, kako za dečke tako i za djevojke.

Nakit može biti od žutog ili ružičastog zlata, srebra ili nekog drugog materijala poput nehrđajućeg čelika pa savjetujem da prije kupnje saznate što voli osoba kojoj poklanjate nakit i je li alergična na neki materijal.

Najbolji izbor za poklon je krunica, a danas ih je moguće i izraditi po želji. Na zrnca se mogu urezati slova i tako ispisati imena članova uže obitelji, krizmanikovo ime ili nešto drugo što smatrate prikladnim.

Osim ogrlice s privjeskom križa, za djevojke možete izabrati naušnice ili narukvicu.

Duhovno štivo

U ovoj kategoriji prvo mjesto zauzima Biblija. Iako na tržištu postoje Biblije prilagođene djeci, savjetujem da svom krizmaniku ne kupujete dječju verziju jer mladi u ovoj životnoj dobi mogu čitati Bibliju koja nije pojednostavljena. U Hrvatskoj je najčešći prijevod Šarić i Jeruzalemska Biblija.

Prije je bio običaj krizmaniku pokloniti veliku Bibliju koja se čuva u kući na posebnom mjestu. Danas postoje takozvane Biblije pernice koje se mogu nositi u torbi i čitati bilo gdje zbog čega su vrlo praktične.

Biblija

Bibliju krizmaniku može pokloniti bilo tko od uzvanika. Međutim, zbog duhovne odgovornosti koju kum ili kuma imaju, preporučujem da ih upravo oni poklone. Mnogi uz Bibliju poklanjaju i knjižicu s citatima ili plan čitanja Biblije za 365 dana. Također, moguće je naručiti personaliziranu Bibliju koja na koricama ima ispisano ime ili citat po vašoj želji. 

Za duhovni rast krizmanika važan je i molitvenik, a za svečanu prigodu poput krizme lijepo je pokloniti molitvenik Gore srca u luksuznom izdanju.

Puno je još duhovnog štiva koje – uz Bibliju ili zasebno – možete pokloniti krizmanicima. Izdvojit ću nekoliko knjiga za krizmu iz Salesianinog kataloga koje zbog pristupačne cijene mogu pokloniti prijatelji i ostali uzvanici koji dolaze na slavlje.

  • Tvitanje s Bogom namijenjeno je znatiželjnim i kritički nastrojenim mladima koji vole rasprave. U njoj se nalazi 250 zanimljivih pitanja i konkretnih odgovora na temu crkve, vjere, društva, života, spolnosti itd., a sve u formatu bliskom mladima.
  • Prepoznaj svoj put vodič je za mlade katolike koji im pomaže pronaći vlastiti put i koji odgovara na pitanja koja ih muče. Idealan je poklon za krizmu jer potiče mlade na promišljanje o životu i važnosti vjere.
  • Glava ili srce odlična je knjiga za svaku mladu osobu jer pomaže pri razlučivanju.
  • Naj istine za djevojke idealan su poklon za svaku djevojku, a pogotovo za krizmanice. Knjiga donosi deset istina koje svaka djevojka treba znati – od važnosti unutarnje ljepote i stjecanja pravih vrijednosti do odnosa prema dečkima i odnosa s prijateljicama.

Tehnološki pokloni za krizmu

Iako se radi o skupljim poklonima, mnogi uzvanici kao poklon odabiru tehnološke uređaje.

Među mladima su danas popularni pametni ručni satovi. Takvi satovi omogućuju prikaz obavijesti s telefona, praćenje tjelesne aktivnosti, mjerenje otkucaja srca i analizu spavanja. Posebno su korisni sportašima.  

Onima koji vole umjetnost i fotografiranje možete pokloniti kvalitetan fotoaparat. Izbora je mnogo pa je najbolje posavjetovati se sa stručnjacima.

Danas su posebno popularni fotoaparati marke Polaroid s kojima je moguće odmah izraditi fotografiju. Odličan su poklon za sve koji vole stvarati uspomene.

Iskustvo kao poklon

Svaki od poklona koje sam do sada navela bit će lijepa i trajna uspomena. Ako svom prvopričesniku poklonite neko iskustvo, bit će to i nezaboravna uspomena koju će dugo prepričavati. U dogovoru s roditeljima, svom krizmaniku možete pokloniti:

  • putovanje,
  • članstvo u sportskom klubu,
  • tečaj stranog jezika,
  • tečaj glume,
  • poduku iz sviranja instrumenta ili pjevanja,
  • tečaj plesa,
  • ulaznice za koncert ili događaj poput Progledaj srcem.

Posebno je lijepo kada zajedničko iskustvo krizmaniku pokloni kum jer će ono poslužiti da se povežete na još jedan način i stvorite uspomene kojih ćete se oboje dugo sjećati.

Nadamo se da ste uspjeli pronaći ideju za poklon za svoga krizmanika. Za kraj, što god da izaberete za poklon, ne zaboravite duhovnu dimenziju i važnost sakramenta potvrde. Kumovima i roditeljima posebno stavljam na srce da se brinu za duhovni rast svoga kumčeta. Biti uz nju ili njega najljepši je dar koji im možete dati za cijeli život.

 

 

Ovdje pronađite poklone za prvu pričest.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: „Muško kako Bog zapovijeda”