Što pokloniti za prvu pričest? Donosimo veliki vodič

Što je prikladno kupiti prvopričesniku? Koji poklon odabrati? Što kupuju prijatelji i šira obitelj, a što roditelji?

Prva sveta pričest važan je sakrament za katolike. U Katekizmu Katoličke Crkve o euharistijskoj prvoj pričesti piše: 

Postavši dijete Božje, zaodjeven svadbenom haljinom, novokrštenik se privodi »gozbi Jaganjčevoj« u kojoj prima hranu novoga života, Kristovo Tijelo i Krv.

Taj dan djeca nakon prethodno obavljene prve ispovijedi primaju u sebe Tijelo Kristovo. Često roditelji nakon mise počaste svoje bližnje i zajedno s njima proslave ovaj važan dan. Tada se svi uzvanici nađu u slatkim problemima. Što je prikladno kupiti prvopričesniku? Koji poklon odabrati? Što kupuju prijatelji i šira obitelj, a što roditelji? Za vas sam izdvojila nekoliko kategorija i savjeta za brži odabir poklona za vašeg prvopričesnika.

Nakit – vrijedan poklon za prvu pričest

Nakit je dobar izbor zbog trajnosti i toga što može biti uspomena za cijeli život. Preporučujem nakit s katoličkim motivima. Lančić s privjeskom križa je dobar izbor za dječake i djevojčice, a djevojčicama se još mogu kupiti narukvica i naušnice. Treba pripaziti na izbor materijala i na to je li dijete alergično na određeni materijal. Među djevojčicama su posebno popularne Borboleta narukvice pristupačne cijene i s raznim motivima. 

U ovoj kategoriji ističem krunicu kao najbolji izbor, koju je danas moguće izraditi po želji. Možete na zrnca urezati slova i tako ispisati imena članova uže obitelji, prvopričesnikovo ime ili nešto drugo što smatrate prikladnim. Bilo bi dobro uz krunicu pokloniti uputu kako se moli ili knjižicu s raznim pobožnostima koje se mogu moliti. 

Ove su knjige jednostavni, ali izuzetno korisni i edukativni pokloni, a uz to im je i cijena pristupačna. Uz lijepu posvetu, bit će vrijedna uspomena za cijeli život. Uz prigodnu, personaliziranu posvetu može ih pokloniti bilo koji uzvanik.

Prvopričesniku možete pokloniti i narukvicu koja sadrži deseticu krunice. Dijete je može nositi oko ruke i češće izmoliti Zdravomariju. Nakit tradicionalno poklanjaju članovi bliže rodbine s obzirom na to da se radi o skupljem poklonu, no može ga pokloniti i bilo koji drugi uzvanik.

Krunica

Duhovno štivo – knjiga kao poklon za prvu pričest

U ovoj kategoriji, kao najvažniji dar za prvu pričest, prvo mjesto zauzima Biblija. Bibliju prvopričesniku može pokloniti bilo tko, posebno roditelji i kum zbog duhovne odgovornosti za dijete. Ipak, djeca koja primaju prvu pričest još su uvijek mala i dosta toga ne razumiju pa za ovu prigodu ne savjetujem kupnju prave Biblije.

Danas je dostupan velik izbor Biblija za djecu koje se izdvajaju svojom praktičnošću i dizajnom. Primjer jedne takve Biblije je Biblija za velike i male koju svako dijete može razumjeti. Puna je privlačnih ilustracija te opisuje najvažnije događaje iz Biblije. Jezik kojim je pisana je vrlo jednostavan i blizak malenima. Bibliju ističemo kao najviše poseban i najvažniji dar za ovaj sakrament.

Djeca koja prime sakrament prve pričesti upoznaju se s euharistijom i tajnom kruha. Slikovnica koja na djeci blizak način govori o tim temama je Društvo veselih kruhača, kreativna i zabavna slikovnica koja govori o važnosti kruha.

Uz Društvo veselih kruhača, i mnoge su druge knjige prikladne za ovu prigodu. U izdanju Salesiane, primjerice, dostupne su sljedeće knjige: 

  • Euharistijaknjižica koja najmlađima kroz slikovite priče prenosi ljepotu i značenje euharistije. U njoj se nalaze kratke molitve i jednostavni tekstovi za djecu. 
  • Gospina bojanka edukativna bojanka koja će u svakom djetetu probuditi ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji i upoznati ga s ukazanjima diljem svijeta.
  • Jednostavne molitve za svu djecu knjiga koja pomaže djeci sprijateljiti se s Isusom kroz molitve i jednoga dana postati odrasle osobe koje radosno žive svoju vjeru.
  • Crkva knjiga koja djeci kroz kratke priče približava važnost i značaj crkve.
  • Sakrament pomirenja zbirka priča i razmišljanja o temi grijeha i kršćanskog oproštenja, ispričana na jednostavan način kako bi ga svako dijete moglo usvojiti.

U Salesianinoj riznici knjiga dostupne su i mnoge druge knjige prigodne kao poklon za prvu pričest.

Tehnološki pokloni

U ovoj kategoriji prvo mjesto zauzima mobitel kojeg mnoga djeca tada prvi put dobiju. Savjetujem da taj mobitel ne bude neke velike novčane vrijednosti nego za svrhu upućivanja poziva roditeljima. 

Mnoga djeca tada prvi put dobivaju i ručne satove. Posebno su popularni pametni ručni satovi koji imaju opciju praćenja tjelesne aktivnosti. Mnogi takvi satovi imaju i instalirane zabavne mozgalice koje dijete može rješavati, a uz to su mnogi i vodootporni. Takav će se poklon svidjeti svakom sportašu ili sportašici. 

Svako će se dijete razveseliti i ako dobije neku igraću konzolu. Među najpopularnijim takvim uređajima su PlayStation i Nintendo.

Djevojčicama te dobi svakako će se svidjeti pegla i uvijač za kosu te instant ili Polaroid fotoaparat kojim će moći raditi fotografije i odmah ih i razviti. S obzirom na to da se radi o poklonima veće vrijednosti, savjetujem da ih poklanjaju članovi uže obitelji i bliže rodbine.

Poklon za slobodno vrijeme

Ako želite svom prvopričesniku pokloniti nešto s čime će se moći zabaviti u slobodno vrijeme, donosim nekoliko prijedloga. 

Za one koji se bave sportom sportska oprema i rekviziti uvijek su dobar izbor. To mogu biti lopte, odjeća, skateboard, bicikl, role…

Oni koji vole crtati ili slikati cijenit će kvalitetan komplet bojica ili boja, platno za slikanje, set kistova i slične stvari. Za one koji vole umjetnost lijepa je slika uvijek dobar izbor za trajnu uspomenu.

Ako niste sigurni što izabrati, prvopričesniku možete pokloniti i bon za neku od hobističkih trgovina i ubaciti ga u lijepu, personaliziranu čestitku. Ovakvi pokloni prikladni su za sve uzvanike.

Iskustvo kao poklon

Svaki od poklona koje sam do sada navela bit će lijepa i trajna uspomena. Ako svom prvopričesniku poklonite neko iskustvo, bit će to i nezaboravna uspomena koja će se dugo prepričavati. U dogovoru s roditeljima, djetetu možete pokloniti:

  • ulaznice za koncert omiljenog izvođača,
  • tečaj stranog jezika,
  • tečaj kreativnog pisanja,
  • nekoliko sati profesionalnog pjevanja,
  • poduku iz sviranja instrumenta,
  • tečaj plesa,
  • putovanje.

Posebno je lijepo kada zajedničko iskustvo prvopričesniku pokloni kum jer će ono poslužiti da se povežete na još jedan način i stvorite zajedničke nezaboravne uspomene.

Koliko novca pokloniti za prvu pričest?

U današnje vrijeme novac je najčešći poklon koji se donosi prvopričesniku kako bi sam kupio ono što želi. Svakako savjetujemo da uz novac kupite i neku sitnicu. To može biti križ, privjesak, lijepa personalizirana čestitka ili neki slatkiš. Iznosi se kreću od 30 do 100 eura, no, naravno, ovise o osobnim mogućnostima. Svakako savjetujemo da ne pretjerujete s novčanim iznosima, a veće iznose darujte samo ako znate da će ih dijete namjenski potrošiti na stvar koju dugo priželjkuje. 

Nadam se da ste uspjeli pronaći ideju za poklon za svog prvopričesnika. Na kraju se želim vratiti na početak i podsjetiti vas da je najvažnija duhovna dimenzija ovog sakramenta. Roditelji, bdijte nad duhovnim rastom svoje djece. Obitelji, budite uz njih i pomažite im čitavog života. Prijatelji, provodite kvalitetno vrijeme s njima. Svi vi, molite se za njih, njihov dan, njihovu obitelj. Takvi darovi su personalizirani, neprocjenjive vrijednosti i ne može ih darovati bilo tko.

 

Ovdje pronađite poklone za krizmu.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: „Mladić i njegov Bog”