Istraživanje pokazalo: sve više Hrvata čita knjige o odgoju

Iako Hrvati čitaju sve manje, knjige o roditeljstvu čitaju se sve više. Saznajte koje Salesianine knjige o odgoju roditelji najviše vole, ali i zašto je važno čitati.

60 posto građana Hrvatske lani nije pročitalo ni jednu knjigu, a trend pada čitanosti nastavlja se već četvrtu godinu zaredom – pokazalo je to istraživanje o čitateljskim navikama Hrvata čiji su rezultati objavljeni povodom otvorenja ovogodišnje Noći knjige.

Prema rezultatima istraživanja nastavlja se silazni trend čitanja knjiga koji je u odnosu na prošlogodišnje rezultate manji za dva posto. Među osobama koje čitaju najviše je onih koji godišnje pročitaju dvije knjige, a među čitačima najviše je žena, visokoobrazovanih osoba i osoba koje žive u Istri.

Najveći postotak čitatelja knjige posuđuje u knjižnicama (njih 47 posto), 40 posto ih kupuje knjige, a ostali posuđuju od prijatelja, dobivaju ih na poklon ili skidaju s interneta. Najviše se čita beletristika, ali primjećuje se trend rasta čitanosti stručnih knjiga i priručnika koji uključuju knjige o samopomoći, turističke vodiče, kuharice, knjige o umjetnosti…

Posebno nas veseli što raste broj čitatelja knjiga o roditeljstvu i odgoju, a taj smo trend primijetili i na knjigama u vlastitom izdanju. Tijekom prošle godine, čitatelji Salesianinih izdanja najviše su čitali upravo knjige o odgoju (gotovo 45%). Slijede duhovne knjige i knjige o don Boscu, a zatim knjige za djecu i mlade. 

Koje su najčitanije knjige o odgoju?

Salesiana već godinama hrvatskim čitateljima donosi knjige u kojima se sustavno obrađuje odgoj po uzoru na odgojni sustav don Bosca. Među najčitanijim knjigama za roditelje nalaze se:

Raduje nas što roditelji u Hrvatskoj shvaćaju važnost edukacije o odgoju i što čitaju knjige o odgoju, a posebno nam je drago što im kroz izdanja u našoj nakladi imamo priliku pomoći na tom putu.

Što čitaju mladi?

Prema spomenutom istraživanju, mladi u Hrvatskoj čitanju knjige manje od prosjeka. Kao glavne razloge za to ispitanici su naveli manjak interesa i cijenu knjige. Zanimljivo je da, prema rezultatima istraživanja, mladi ne smatraju kako im konzumacija sadržaja na internetu i na ostalim medijima oduzima vrijeme za čitanje knjiga.  

Usprkos negativnim trendovima, raduje nas što mladi među knjigama u izdanju Salesiane pronalaze štivo vrijedno njihova vremena. Evo što najviše vole čitati:

    • Prepoznaj svoj put, vodič za mlade katolike koji im pomaže u onom najtežem – pronaći vlastiti poziv.
    • Karlo Acutis, divna knjiga o životu mladog Karla Acutisa, svetca interneta i euharistije koji pokazuje kako svetost nije namijenjena samo odraslima i starijima.
    • My propovijedi don Damira Stojića, jednog od omiljenih propovjednika mladih u Hrvatskoj, ali i šire, koje donose pravi mali tečaj katoličke teologije i lakim, tjednim dozama.

Među knjigama za djecu popularna je Biblija za velike i male, odgojni priručnik Razgovarajmo o lošim slikama i mnogobrojne slikovnice omiljenog nam Brune Ferrera.

Zašto uopće čitati?

Iako čitanje možda i nije omiljena aktivnost Hrvata, ono nudi mnoge blagodati. Čitanjem se proširuje rječnik – što više čitate, više će se novih riječi pronaći u vašemu svakodnevnom vokabularu. Čitanje omogućuje prirodno i spontano usvajanje različitih izraza čime se razvija sposobnost pisanoga izricanja vlastitih misli. Vjerojatno vam je poznat osjećaj kada vam je na umu neka misao, ali ne pronalazite riječi kojim biste je izrazili tako da vas drugi razumiju. Da biste to spriječili, čitajte.

Istraživanja pokazuju i to da čitanje poboljšava pamćenje, koncentraciju te sposobnosti razmišljanja i slušanja. Slično je i sa sposobnošću pisanoga izražavanja. Kad čitamo, nesvjesno imitiramo autorov način izražavanja, pa ga nerijetko prihvaćamo te se kasnije njime koristimo u svakodnevnoj komunikaciji. Dakle, razvijamo i svoje komunikacijske vještine.

Čitanjem, također, upoznajemo jezik i njegove zakonitosti, pa počinjemo shvaćati zašto je važno lijepo se izražavati. Sposobnost čitanja dužih tekstova ključna je za razumijevanje složenih ideja i razvoja sposobnosti kritičkoga mišljenja. Kako bismo bili sposobniji razmišljati, trebamo čitati knjige.

Najvažnije od svega, čitanje njeguje našu dušu. U razgovoru s dobrom knjigom susrećemo autora i njegove misli, bez obzira na to koliko je davno i koliko daleko živio. 

Čitanje je i introspektivan proces. U društvu s knjigom dobivamo priliku da se suočimo sa svojim mislima, da ih razvijemo i da upoznamo same sebe. 

Završit ćemo ovaj kratki nagovor na čitanje divnom misli don Bosca i pozvati vas da posegnete za dobrom knjigom. Sve vrijeme koje uložite vratit će vam se višestruko, bilo da čitate knjige o odgoju, slikovnice djeci, knjige za mlade ili o don Boscu. 

Kolika duša su spasile dobre knjige, kolike su sačuvale od zabluda, kolike su pobudile na dobro.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

Počela je Salesianina velika ljetna akcija!