Rodna ideologija i odgoj djece | SOV

Oratorij Dominik Savio,
Don Petra Šimića 1, Jarun Zagreb
01. lipnja 2022.
20:00

Nastavljamo sa Salesianinim odgojnim večerima, na redu je peti i posljednji susret prije ljetne pauze. Ovoga puta tema će biti Rodna ideologija i odgoj djece.

U formi panela razmišljat ćemo o odgojnim izazovima koje stvaraju sve prisutniji LGBTQ sadržaji u školama, medijima i društvu. Panelisti su bioetičarka dr.sc. Marina Katinić, teolog Mario Milovac i pravnik Luka Mlinarić.

Dr.sc. Katinić Pleić iz svoje će filozofske perspektive objasniti odakle je rodna ideologija krenula te koje su joj glavne teorijske postavke i ciljevi.

Teolog i otac četvero djece Mario Milovac, koji posljednjih nekoliko godina sustavno proučava tu temu, iz roditeljske će perspektive objasniti sve izazove i poteškoće koje rodna ideologija stvara, ukazujući na njezine ideje koje se nameću putem medija i showbusinessa. Također će, kao djelatnik u školstvu, progovoriti i o situacijama s kojima se sve više susreću djeca i profesori koji se ne slažu s postavkama LGBTQ i queer teorije.

Pravnik Luka Mlinarić govorit će o prisutnosti rodne ideologije i njezinih postavki u hrvatskom pravnom sustavu, te naznačiti pravne mogućnosti koje u borbi protiv neznanstvenih i štetnih ideologija imaju roditelji, profesori i ostali građani koji ne dijele te ideje.

Nove Salesianine odgojne večeri nastojat će pomoći roditeljima i odgojiteljima da odgovore na pitanje „što nam je činiti“ u tim novim i nesvakidašnjim okolnostima.

PREDAVAČI

Marina Katinić Pleić
dr. sc.
Marina Katinić Pleić rođena je 23. lipnja 1984. u Zagrebu gdje je završila je osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Na filozofskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu diplomirala je filozofiju te hrvatski jezik i književnost. 2020. godine na istom je fakultetu doktorirala iz filozofije s temom vezanom uz integrativnu bioetiku, filozofiju odgoja i filozofiju s djecom. Dvaput je bila koautorica udžbenika iz Etike za prvi razred gimnazija i strukovnih škola u izdanju Školske knjige. Objavila je nekoliko radova u najistaknutijim domaćim znanstvenim časopisima i jednom međunarodnom časopisu vezanom uz bioetičke i odgojno-filozofske teme, a o bioetičkim je temama govorila na nekoliko okruglih stolova, javnih tribina i u medijima.
Luka Mlinarić
mag. iur.
Luka Mlinarić rođen je 1993. godine u Zagrebu. Nakon završene Opće gimnazije, upisuje pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Tijekom studija osobiti je interes iskazao za građansko procesno pravo, ustavno, obiteljsko te međunarodno pravo i pravo društava, a diplomirao je 2020. godine. Od 2020. godine Luka je zaposlen u Odvjetničkom uredu Karlo Novosel kao odvjetnički vježbenik. Djeluje u udruzi U ime obitelji koja organizira Hod za život.
Mario Milovac
mag. theol.
Mario Milovac je teolog, vjeroučitelj i otac četvero djece. Završio je katoličko-bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, smjer filozofsko-teološki. Suautor je udžbenika Dođi i vidi 2. Posljednje se tri godine sustavno bavi proučavanjem teme rodne ideologije, njezine znanstvenosti i izazova koje stavlja pred roditelje i djelatnike u školstvu.