Crkvo, gdje si? Napad na Ukrajinu i Crkva u Hrvatskoj

Velika dvorana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, 3. kat (nova zgrada na Kampusu)
Ilica 242 Zagreb
07. lipnja 2022.
20:00

Već tri mjeseca traje agresija Rusije na Ukrajinu, a nama u Hrvatskoj ne može nego isplivati sjećanje na naše iskustvo Domovinskoga rata.

Ponovno rijeke izbjeglica i izvješća o stradanjima, no ovaj put čitav svijet se preslaguje… još jednom gledajući vlastite interese.

Odakle dolazi ovaj sukob? Je li moguć svjetski rat? Što je s vrijednostima Zapada i Istoka? Kakva je uloga medija? Kako bi se hrvatski katolik trebao postaviti? Kako je Vatikan reagirao u ovoj krizi? Koja je duhovna percepcija rata u Ukrajini?

O ovome i mnogim drugim temama raspravljat će naši vrlo zanimljivi gosti uz vođenje Gorana Andrijanića.

Pozivamo vas da nam se pridružite!

Ulaz je slobodan.

PREDAVAČI

Ante Vučković
Rodio se 1958. godine u Sinju. Svećenikom je Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja od 1983. godine. Doktorirao je filozofiju na Antonianumu u Rimu, predaje na Katoličkomu bogoslovnomu i Filozofskomu fakultetu u Splitu. Vodi duhovne obnove u Hrvatskoj i inozemstvu. Salesiana je izdala i njegovu prvu zbirku pjesama naslova Kolajna od šutnje.
Goran Andrijanić
dipl. novinar
Rodio se 1971. godine u Derventi, BIH. Studij novinarstva završio je 1998. godine u Zagrebu, na Fakultetu političkih znanosti. Kao novinar radio je u Obzoru, na HTV-u, u tjedniku Fokus te u Jutarnjem listu. Krajem 2013. Goran prelazi na vjerski portal Bitno.net gdje na koncu postaje glavnim urednikom. Početkom 2020. godine napušta Bitno.net i počinje raditi za poljsku medijsku kuću Fratria. Oženjen je Poljakinjom Barbarom, imaju troje djece.
Ivica Šola
komunikolog i teolog
Ivica Šola je hrvatski teolog, komunikolog i novinar, kolumnist Glasa Slavonije i profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Godine 1994. diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Četiri godine kasnije, 1998., magistrirao je na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu na temu Značenja pojma odluke u filozofiji Martina Bubera. Doktorsku disertaciju "Etički aspekti filozofije Luigia Pareysona. Istina, bitak, sloboda" obranio je 2012. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
Željko Tanjić
dr. sc.
Željko Tanjić (Bjelovar, 1968.) hrvatski je katolički svećenik i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nakon završene dvije godine studija teologije u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu nastavio je diplomski studij i kasnije upisao magisterij, a potom i doktorski studij na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana. Autor je dviju knjiga, uredio četiri, te objavio više znanstvenih i znanstveno-stručnih radova iz područja teologije i filozofije.
Trpimir Vedriš
dr. sc.
Povjesničar dr. sc. Trpimir Vedriš, rođen je 1976. u Zagrebu, docent je na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji je doktorirao na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Područja njegova znanstvena istraživanja su povijest kršćanstva i hrvatsko srednjovjekovlje. Iza sebe već ima više znanstvenih radova