Crkvo, gdje si? Napad na Ukrajinu i Crkva u Hrvatskoj

Velika dvorana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, 3. kat (nova zgrada na Kampusu)
Ilica 242 Zagreb
07. lipnja 2022.
20:00

Već tri mjeseca traje agresija Rusije na Ukrajinu, a nama u Hrvatskoj ne može nego isplivati sjećanje na naše iskustvo Domovinskoga rata.

Ponovno rijeke izbjeglica i izvješća o stradanjima, no ovaj put čitav svijet se preslaguje… još jednom gledajući vlastite interese.

Odakle dolazi ovaj sukob? Je li moguć svjetski rat? Što je s vrijednostima Zapada i Istoka? Kakva je uloga medija? Kako bi se hrvatski katolik trebao postaviti? Kako je Vatikan reagirao u ovoj krizi? Koja je duhovna percepcija rata u Ukrajini?

O ovome i mnogim drugim temama raspravljat će naši vrlo zanimljivi gosti uz vođenje Gorana Andrijanića.

Pozivamo vas da nam se pridružite!

Ulaz je slobodan.

PREDAVAČI

Ante Vučković
Ante Vučković
prof.dr.sc.
Rodio se 1958. godine u Sinju. Svećenikom je Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja od 1983. godine. Doktorirao je filozofiju na Antonianumu u Rimu, predaje na Katoličkomu bogoslovnomu i Filozofskomu fakultetu u Splitu. Vodi duhovne obnove u Hrvatskoj i inozemstvu. Salesiana je izdala i njegovu prvu zbirku pjesama naslova Kolajna od šutnje.
Goran Andrijanić
Goran Andrijanić
dipl. novinar
Rodio se 1971. godine u Derventi, BIH. Studij novinarstva završio je 1998. godine u Zagrebu, na Fakultetu političkih znanosti. Kao novinar radio je u Obzoru, na HTV-u, u tjedniku Fokus te u Jutarnjem listu. Krajem 2013. Goran prelazi na vjerski portal Bitno.net gdje na koncu postaje glavnim urednikom. Početkom 2020. godine napušta Bitno.net i počinje raditi za poljsku medijsku kuću Fratria. Oženjen je Poljakinjom Barbarom, imaju troje djece.
Ivica Šola
Ivica Šola
dr. sc.
Ivica Šola je hrvatski teolog, komunikolog i novinar, kolumnist Glasa Slavonije i profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Godine 1994. diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Četiri godine kasnije, 1998., magistrirao je na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu na temu Značenja pojma odluke u filozofiji Martina Bubera. Doktorsku disertaciju "Etički aspekti filozofije Luigia Pareysona. Istina, bitak, sloboda" obranio je 2012. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.
Željko Tanjić
Željko Tanjić
dr. sc.
Željko Tanjić (Bjelovar, 1968.) hrvatski je katolički svećenik i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Nakon završene dvije godine studija teologije u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu nastavio je diplomski studij i kasnije upisao magisterij, a potom i doktorski studij na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregoriana. Autor je dviju knjiga, uredio četiri, te objavio više znanstvenih i znanstveno-stručnih radova iz područja teologije i filozofije.
Trpimir Vedriš
Trpimir Vedriš
dr. sc.
Povjesničar dr. sc. Trpimir Vedriš, rođen je 1976. u Zagrebu, docent je na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji je doktorirao na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Područja njegova znanstvena istraživanja su povijest kršćanstva i hrvatsko srednjovjekovlje. Iza sebe već ima više znanstvenih radova