Kako odgajati djevojke, a kako dečke? | SOV #15

prostor Salezijanske klasične gimnazije
Vukovarska ulica 62 Rijeka
22. svibnja 2024.
19:45

Kada majka i otac unutar obitelji predstavljaju zdrav uzor ženstvenosti, odnosno muškosti, tada njihovi dječaci i djevojčice, dečki i djevojke odrastaju u muškarce i žene koji su sigurni u svoj identitet i svoju ulogu u svijetu.

No vrijednosti koje promiče suvremeno društvo često roditeljima otežavaju tu odgojnu zadaću. Koji su najveći odgojni izazovi u odgoju djevojaka i dečki danas? Kako roditelji mogu zaštititi svoje dijete od negativnih svjetovnih utjecaja?

Na ta i mnoga druga pitanja odgovorit će psihologinja Sanja Ćosić, teolog i logoterapeut te profesor u Osnovnoj školi Lotrščak Martin Kajtazi i don Mihovil Kurkut na 15. susretu Salesianinih odgojnih večeri 22. svibnja u 19:45 sati u prostoru Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci.

Vidimo se!

PREDAVAČI

Sanja Ćosić
psihologinja
Diplomirani psiholog - profesor. 44 godine. U braku 17 godina te ima kćer i sina, 7. i 5. razred Katoličke osnovne škole “Josip Pavlišić” u Rijeci. 17 godina radi u Savjetovalištu za mlade Odsjeka za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije. Populacija s kojom radi savjetovanje po principima kognitivno bihevioralne terapije su djeca, mladi i njihovi roditelji. Osim savjetodavnog rada, sa svojim kolegama iz Odsjeka, uključena je i u preventivni rad kroz projekte očuvanja mentalnog zdravlja, kao što su “Trening životnih vještina” i “Pomozi da”.
Martin Kajtazi
profesor, teolog i logoterapeut
Martin Kajtazi magistar je teologije. Završio je studij logoterapije i egzistencijalne analize te stekao diplomu iz logoterapije. Na Međunarodnom sveučilištu Katalonije u Barceloni završio je postdiplomski studij iz područja antropologije braka i obitelji. Predavač je na županijskim i državnim skupovima. Autor je članaka na području teologije, odgoja, filozofije i logoterapije. Zaposlen je u osnovnoj školi „Lotrščak“ u Zagrebu (prva muška škola u Hrvatskoj) čiji je osnivač Roditeljski institut za odgoj i obrazovanje. Trenutno sudjeluje na Erasmus+ projektu o spolnom odgoju u školama EU čiji su roditelji osnivači. Na doktorskom je studiju iz filozofije gdje priprema rad iz područja filozofske antropologije na temu komplementarnosti spolova. Oženjen je i otac troje djece.
don Mihovil Kurkut
svećenik
Mihovil Kurkut, rodom s otoka Murtera, svećenik je salezijanac koji ima iskustva rada s mladima više od 25 godina u Hrvatskoj i Italiji. Srednju školu završio je u Zagrebu i nakon toga odlazi u Italiju gdje ulazi u salezijansku družbu. Studira teologiju u Torinu i Veneciji, diplomira filozofiju na sveučilištu u Trstu. Zanimljivo je da je zaređen za svećenika na dan smrti svetoga Ivana Pavla II. 2005. godine. Danas radi kao direktor izdavačke kuće Salesiana i voditelj oratorija u Rijeci.