Recenzija „Abecede života“: Duhovna knjiga puna bisera

Ako želite prijatelja, tumača ili vodiča tijekom razmatranja Božje riječi, ovo je knjiga za vas.
Duhovna knjiga Abeceda zivota

Duhovna knjiga Abeceda života Ermesa Ronchija jedna je od triju autorovih knjiga uz Odriješiti jedra i Disati Krista. Te knjige svojim komentarima i razmatranjima obuhvaćaju trogodišnji krug liturgijskih čitanja (godina A, B i C), što znači da svojim sadržajem pruža komentare na raznovrsna čitanja iz Biblije.

U svim trima knjigama možete očekivati isti Ronchijev stil i isto nadahnuće Duhom Svetim, ali i posve različite duhovne tekstove koji će vam posebno progovarati u svakom razdoblju liturgijske godine. Knjige su tako podijeljene na:

  • Vrijeme došašća,

  • Božić i Božićno vrijeme,

  • Vrijeme kroz godinu 1. dio,

  • Korizmeno vrijeme, Uskrs i Vazmeno vrijeme,

  • Vrijeme kroz godinu 2. dio

  • Svetkovine i blagdani.

Na kraju knjiga priložen je i liturgijski kalendar za godinu na koju se čitanja odnose, što čitatelju dodatno pomaže prilikom snalaženja u čitanjima.

Tko je pater Ermes Ronchi?

Prije nego što dublje zaronimo u Ronchijeve tekstove, vjerujem da će par riječi o autoru dobro doći i poslužiti kao uvod u njegova tri djela.

Pater Ronchi svećenik je Reda slugu Blažene Djevice Marije (OSM). Rođen 1947., doktorirao vjerske znanosti i antropologiju, a danas predaje Teološku estetiku i Ikonografiju. O njemu i područjima njegovih interesa mnogo govori činjenica da se bavio proučavanjem početaka monaštva, kao i podatak da je 2016. godine na osobni poziv pape Franje propovijedao korizmene duhovne vježbe Rimskoj kuriji.

O ovom je događaju pater Ronchi izjavio da će nastojati prenijeti sve ono što mu je učinilo dobro, što ga je zadivilo i oduševilo u Božjoj Riječi.

Pokušat ću prenijeti draž koju sam osjetio od Isusova lica, od Oca koji je u Isusu, i nastojat ću prevesti tu toplinu, tu ljepotu, odnosno jednostavno srce Evanđelja i njegovu snažnu ljepotu.

Ove su riječi patera Ronchija u potpunom skladu s izražajem u knjigama kojima se u ovom članku bavimo. Jednako nadahnuće opipljivo je na svakoj stranici knjige Abeceda života, ali i drugima.

Jednostavna i konkretna, a bogata duhovna knjiga

Na prvi dojam pater Ronchi ima gotovo hemingvejski stil: kratke, ponekad britke, i odrezane rečenice s ponekom pjesničkom slikom. Međutim, kad dođemo do pjesničkih slika, one zasjaju snažnom ljepotom i potiču na razmatranje Riječi. Na primjer, slika o trsu i grozdu: „Postoji ljubav koja se uzdiže iz korijena svijeta, otajstveni znak zemlje, sunca, vjetra, i u visinama otvara koru koja se činila suha i mrtva te ju obogaćuje cvjetovima i listovima. Zbog čuda koje nas ne zadivljuje postat će grozd, a u zadnjem godišnjem dobu, sokova sjajnih poput sunca i poput meda.“

Pogledajte samo kako piše u komentaru evanđelja o Tominoj nevjeri: „Ljubav je napisala svoju priču na Isusovu tijelu s abecedom rana, sad već neizbrisivom, poput ljubavi.“

„Ljepota – jedno od Božjih imena“

Navedene duhovne bisere patera Ronchija možemo, posve primjereno, usporediti s  izričajem našeg dobro poznatog Stjepana Licea. Takvi duhovni biseri čine da još više žeđamo za Riječju ne bismo li duhovno utažili žed u njezinoj vječnoj svježini. Usmjeravaju nas i na ljepotu Božje riječi, a time i na ljepotu življenja života s Gospodinom. Jer, kako Ronchi navodi: „Ljepota je jedno od Božjih imena“.

Nazirete li ljepotu intimnog odnosa s Kristom u ovom kratkom ulomku? „Krist se nije uzdigao prema visinama, već je otišao drugdje, prema intimi stvari. I njegove su ruke još zapletenije u dubine života.“

Duhovna knjiga Abeceda života_Ronchi

Duhovna knjiga optimizma i radosti

Kao četvrto mjerilo vlastitih napisanih misli, komentara i molitava u ovim knjigama, Ronchi navodi pozitivnost. I doista, njegove riječi prenose snažnu i zaraznu poruku nade, optimizma i radosti. Upravo pozitivnim i optimističnim tumačenjem Radosne vijesti, Ronchi se otkriva kao znalac antropolog, kao čovjek koji proučava čovjeka i vrlo dobro poznaje njegove čežnje. Razlamanjem evanđelja gotovo riječ po riječ, donosi nam njezino bogatstvo i opet iznova pokazuje koliko je „za“ čovjeka.

Čovjek je zvijezda. I dakle, igrat će ti srce i širiti se. Ako se ne otvoriš čovjeku, nećeš vidjeti nikakvu zvijezdu. Bog nije Bog pismoznanaca, već je Bog tijela koje se nada, ljubi, pati.

Za koga je Ronchi napisao ove knjige?

Za sve one koji žele prijatelja, tumača ili vodiča tijekom razmatranja Božje riječi. Ronchi je čovjek duboke vjere, ali prvenstveno čovjek koji je kušao ljepotu i snagu Božje riječi u vlastitom životu. Na to poziva i nas.

Nadalje, namijenjena je svima onima koji su skloni duhovnom propitkivanju i traženju poput patera Ronchija. Ove su knjige poput duhovnog dnevnika jedne duše koja nas vodi na zajedničko putovanje, traženje i kušanje Krista u vlastitom životu.

I na koncu, ove su knjige za sve one kojima je dosta mlakosti i traže gorljivost.

Život se kreće zbog strasti, ne zbog zapovijedi; strast je upaljena zbog Ljepote. Ako nemaš strasti za život, nikad nećeš upoznati Gospodina. I psalmi traže takve molitelje: O čovječe, ljubiš li život? Želiš li dane mnoge uživati dobra? (Ps 34, 13)

Knjige Ermesa Ronchija i don Mihovil Kurkut koristi prilikom pripreme svojih propovijedi. U videu u nastavku možete pogledati kako se priprema za propovijed i na koji mu način pomažu Ronchijeve knjige.

Knjigu Abeceda života možete besplatno prelistati na poveznici.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

Počela je Salesianina velika ljetna akcija!