Crkvo, gdje si? Rasprava o pričešćivanju rastavljenih

U Splitu je održana tribina o gorućoj temi iz papinog dokumenta Amoris laetitia.
rasprava o pričešćivanju rastavljenih

Rasprava o pričešćivanju rastavljenih okupila je pedesetak ljudi koji su mogli čuti vrlo zanimljive argumente u kojima su sudjelovali: fra Ante Vučković, teolog Bruno Petrušić i filozof Hrvoje Vargić. U raspravu se uključila i publika sa svojim pitanjima, a sve je na kraju prošlo u vrlo ugodnom i uljudnom tonu, unatoč suprotstavljenim mišljenjima. Pokazalo se da se i o teškim temama može i treba otvoreno razgovarati.

Žustra rasprava o važnim temama

Povod su raspravi bile dvije Salesianine knjige. Prva je  'Amoris laetitia – vjernost ili lom' u kojoj se autor Hrvoje Vargić uhvatio u koštac sa spornim dijelovima pobudnice Amoris laetitia (Radost ljubav), a koji otvaraju mogućnost da i oni katolici koji su rastavljeni i ponovno civilno vjenčani u određenim situacijama mogu primiti sakramente ispovijedi i pričesti.

Glavna je Hrvojeva teza da se tu ne radi o promjeni nauka, nego o promjeni pastoralnoga pristupa čije je korijene Hrvoje uočio već u filozofiji pokojnoga pape Ivana Pavla II.. Naime, autor je doktorand na katedri za etiku Sveučilišta u Lublinu, a njegova doktorska disertacija bavi se upravo filozofijom Karola Woytile.

Teolog Bruno Petrušić iznio je kritiku Hrvojevih teza ističući važnost poštivanja cjelovitoga nauka Crkve i smatrajući da sporne ideje iz dokumenta 'Amoris laetitia' nužno nose razvodnjavanje katoličkoga nauka o nerazrješivosti braka. To u konačnici znači, smatra Bruno, da je tu riječ o dogmatskom, a ne isključivo pastoralnom problemu.

Druga knjiga koja je poslužila kao povod ovoj raspravi nosi naslov 'Neostvarena sloboda'. U toj knjizi razgovora fra Ante Vučković odgovara novinaru Goranu Andrijaniću na različita pitanja o crkvenim aktualnostima, a dotiče se i teme pričešćivanja rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih katolika.

Moderator fra Ante Vučković

Fra Ante je ujedno bio i recenzent Vargićeve knjige, a kao svećenik s bogatim ispovjedničkim iskustvom, te kao jedan od četvorice misionara milosrđa u Hrvatskoj, i te kako je upoznat s temom i s poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju ispovjednici: da pomire zahtjev poštivanja crkvenoga nauka sa stvarnošću slabosti i grijeha osoba koje treba usmjeriti i pratiti prema punom življenju toga nauka. Fra Ante se osvrnuo na raspravu između Hrvoja i Bruna, a dao je i neka svoja razmišljanja o temi o kojoj je bila riječ.

Nakladnička kuća Salesiana i ovim je susretom pokazala da se ne želi isključivo baviti izdavanjem knjiga, nego i izići ljudima ususret, kad god je to moguće, da bi čula njihove stvarne poteškoće i pitanja, te da bi zajedno s njima promišljala o važnim temama za Crkvu i društvo. Susret je ujedno bio i Salesianin doprinos godini obitelji i 'Amoris laetitia' koju je papa Franjo proglasio na svetkovinu sv. Josipa 2021. godine i koja završava u lipnju ove godine.

Rasprava o pričešćivanju rastavljenih je snimljena i možete ju pogledati ispod. 

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

Počela je Salesianina velika ljetna akcija!