Pravi katolik je hipster (jer ide protiv struje)

Otkrij kul svetce koji su bili teški katolički hipsteri.
hipster

Tko je zapravo hipster? Je li to bradati vegan s tetovažama i debelim naočalama koji nosi kariranu košulju i kupuje Apple proizvode?

Može biti.

Ali američki autor Tommy Tighe ipak je ciljao na nešto drugo. Povezao je hipstera i (pravog) katolika jer dijele jednu sličnost: oboje idu protiv struje! I tako je došao do pojma katolički hipster. 

Postoji nešto svojstveno hipsterima i katolicima - jedinstveni su i ne zanima ih mainstream

Dok se, primjerice, hipsteri ističu svojim alternativnim odijevanjem, tako se katolici ističu svojim alternativnim ponašanjem. Kako? Pa pravi katolici radosni su kada im je teško, oni se nadaju kada je sve mračno, oni ljube druge u svijetu u kojem vlada sebičnost.

No potrebno je napomenuti da ovdje govorimo o pravim, praktičnim vjernicima. Njih je daleko manje nego onih koji se tako samo formalno nazivaju. I ti su praktični vjernici pravi hipsteri. Njihovo istinsko življenje vjere nimalo nije dominantan društveni pravac.

I zato se pripremite, jer u ovom ćete članku upoznati teške katoličke hipstere.

 

hipsteri
  • Hipsteri nose brade. A nema boljeg svetca kojeg se može povezati s bradom nego što je sv. Filip Neri. Često je nosio smiješnu odjeću i imao je običaj obrijati samo pola brade. Služio bi se svime čime bi mogao kako bi druge naveo na razgovore o Bogu i otkrio je da je smijeh najbolje sredstvo za započinjanje tih razgovora. No usprkos svojoj ljubavi prema humoru, vrlo se ozbiljno odnosio prema molitvi. Budi kao sv. Filip!

  • Sveti Franjo Asiški zaštitnik je katoličkih hipstera, i besmisleno je tome proturječiti. Kojega god otkačena i kul svetca navedete, na kraju ćete doći do Frenkija. Proučite ili pozorno njegov život, brzo ćete uvidjeti da je sve činio na teži način. Iako je bio sin bogatog trgovca, opredijelio se za ekstremno siromaštvo i družio se s gubavcima. Kakav hipster...

  • Postoji nekoliko fotografija koje se izmjenjuju na društvenim mrežama, a prikazuju papu Ivana Pavla II kako nosi naočale koje su bile uobičajene u njegovo vrijeme, ali su se u naše vrijeme počele smatrati hipsterskima. No naočale nisu ključan razlog njegova „hipsterstva". Sveti Ivan Pavao II. bio je konzervativan, a u isto vrijeme neformalan i otvoren. Volio je glumiti, planinariti i skijati, a toliko je putovao da je od svijeta napravio globalno selo. U svojoj „teologiji tijela“ borio se protiv većine svijeta za ispravan pogled na brak i spolnost. Išao je protiv struje i zbog toga je bio teški katolički hipster.  

papa ivan pavao ii

 

  • Sluga Božji Fulton Sheen vrlo je dobro shvatio potrebu evangeliziranja moralnih vrijednosti, pa je tako imao popularnu radijsku i televizijsku emisiju. A da je živio u naše vrijeme, sasvim bi sigurno bio katolički bloger. Objavljivao bi tvitove. Njegovi YouTube videozapisi bili bi planetarno popularni. Vjerojatno bi ih čak i prenosio uživo iz njujorške podzemne željeznice. Zamislite kakav bi tek hipster Fulton Sheen bio u doba kad lajkovi i podijeljeni tvitovi mogu utjecati na algoritam i stvaranje svijesti. 

  • Pravi hipsteri vole dobro craft pivo. Na kraju krajeva, katolički redovnici prave neka od najboljih piva na cijelom svijetu! Tako i Tommy Tighe, autor knjige Katolici su hipsteri, pravi svoje pivo. A kako je Bog prisutan u svemu (pa tako i pivu), otkrio je da je to još jedan izvrstan način kako s drugima podijeliti istinu evanđelja. A upravo nova evangelizacija znači da dopiremo do onih koji nisu poučeni u vjeri i da ih privučemo kako god možemo, pa čak i pivom.

hipster

Hipsterska se kultura temelji na protivljenju trendovima i odmicanju od mainstreama.

To bismo mogli reći i o katoličanstvu. Već više od dvije tisuće godina, katolici se protive trendu i prevladavaju protivnike i kulture koje ih pokušavaju zatrti.

Kako je to moguće? Zato što Katolička crkva nije od ovog svijeta. Da jest, odavno bi izumrla kao i svaki drugi trend koji se pojavio i nestao tijekom vremena. Umjesto toga, Katolička crkva najveća je skupina hipstera na svijetu!

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: Molitvenik „Gore srca”