Neka vam ova korizma bude korizma na kvadrat

Ovo vrijeme podareno nam je kako bismo se približili Bogu. U nastavku pročitajte kako.
Korizma na kvadrat

Često možemo čuti kako je korizma vrijeme molitve, odricanja i dobrih djela. No, kako biste ove korizme još više rasli u čestitosti i predanosti, potičemo vas da molite cijelim svojim bićem, da se odričete cijelim svojim bićem i da činite dobra djela cijelim svojim bićem. Da hodate kroz ovu korizmu kao da je korizma na kvadrat.

Bog na kvadrat

Korizma je vrijeme produbljivanja i jačanja odnosa s Bogom. Neka tijekom ove korizme Bog bude s vama tijekom cijeloga dana, a ne samo tijekom vremena rezerviranoga za dnevnu molitvu.

U tome vam može pomoći knjiga Hod za Jaganjcem. Radi se o osobnom priručniku za korizmu koji vas poziva da svakoga dana pročitate Sveto Pismo i kroz sedam koraka promislite o pročitanome. Više o Hodu za Jaganjcem možete pronaći ovdje.

Molitva na kvadrat

Ove korizme molite više, molite češće, molite jače. Molite u krugu obitelji, molite s djecom.

Uz priručnike za korizmu u obitelji osmislite zajedničko obiteljsko vrijeme za svaki dan u korizmi. Priručnici sadrže razmatranja, poticaje, molitve i prijedloge aktivnosti koje možete raditi samostalno ili s djecom.

Početak korizme, kao i čitava korizma, vrijeme je koje nam je kako bismo stali pred Boga i ljude i pred njima živjeli onakvi kakvi jesmo. Kako bismo uzrasli u čestitosti i predanosti. U snazi obiteljskog zajedništva. I kako bismo takvi, primaknuvši se bliže jedni drugima, i ljudima i Bogu, nastavili životni hod.

Odricanje na kvadrat

Približiti se Bogu – to je smisao odricanja tijekom korizme. Ako vam je teško odlučiti čega se odreći tijekom korizme, predlažemo da se prisjetite prijašnjih korizmi. Čega ste se odrekli tada? Kako ste se osjećali? Jeste li dublje susreli Gospodina? Ili ste jedva čekali da korizma završi pa da se možete vratiti starim navikama?

Odricanje na kvadrat znači odreći se onih stvari koje vas u svakodnevnom životu udaljuju od Boga. Za nekoga to može biti odricanje od društvenih mreža, za nekoga to može biti odricanje od prekomjerne konzumacije slatkiša – kao što je to običavao raditi bl. Pier Giorgio Frassati, a za nekoga odricanje od prekomjernog spavanja – kao što je činio sv. Filip Neri kada bi noću molio.

Dobra djela na kvadrat

Postoji nekoliko načina na koje možete činiti dobra djela na kvadrat:

  • Za svako učinjeno dobro djelo možete učiniti još jedno dobro djelo.
  • Svakim učinjenim dobrim djelom možete poticati i druga da učine dobro djelo.
  • Svako dobro djelo možete činiti iz razloga koji vas približavaju Bogu. Dakle, ne iz želje da budete viđeni kao dobročinitelji, ne iz želje da nešto dobijete zauzvrat, već iz čiste ljubavi.

Potičemo vas da ove korizme činite dobra djela na sva tri načina.

Duhovnost na kvadrat

Ako ovu korizmu provedete u češćoj molitvi, ako se odreknete onoga što vas udaljuje od Boga i ako se dobrim djelima približite Bogu, postići ćete doista zavidnu razinu duhovnosti. Ako uz to tijekom svakoga dana korizme pročitate i nekoliko stranica duhovnoga štiva, postići ćete duhovnost na kvadrat!

Među najboljim duhovnim knjigama za korizmu nalaze se knjiga On Mateja Lovrića, propovijedi Ermesa Ronchija, zbirka pjesama Kolajna od šutnje fra Ante Vučkovića, Jeka ljubavi Stjepana Licea i mnoge druge knjige.

Korizma na kvadrat

Dobra je vijest da su sve navedene i mnoge druge knjige trenutno dostupne po sniženim cijenama u Salesianinoj web-knjižari u sklopu akcijske ponude Korizma na kvadrat. Tamo ćete pronaći duhovne knjige korisne za osobni duhovni rast, obiteljske priručnike za korizmu, priručnike za osobni hod u korizmi i razne druge knjige koje će vas i vaše bližnje potaknuti na duhovnost u blagoslovljenom, korizmenom vremenu.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

Počela je Salesianina velika ljetna akcija!