Molitveni vodič: Korizma će vam biti lakša uz ovih 7 koraka

7 koraka patera Areka Krasnickog za plodonosnu molitvu tijekom 40 dana korizme.
korizma

Korizma - vrijeme kada želite ustrajati u odlukama.

Korizma je razdoblje od 40 dana, od Čiste srijede (pepelinica) do Velikog petka. To razdoblje služi kao priprema za Uskrs. A da bi ga dočekali spremni, katolici se "čiste" donoseći neke odluke.

Zato korizma može biti dobar duhovni trening za svakog vjernika. Ali, korizma nije jednostavna i vrlo lako je posustati. Ljudi smo, slabi smo... 

Tu dolazi snaga redovite molitve - nema ustrajnosti bez toga! I u tome će vam pomoći 7P koraka patera Areka. 

Evo kako oni glase:

Pripremi se, Pročitaj, Promotri, Promisli, Predaj, Produbi, Primijeni.

Zvuči dobro? Evo detaljnijeg objašnjenja:

Pater Arek Krasnicki napisao je osobni priručnik Hod za Jaganjcem. U tom priručniku, osmislio je svakodnevnu polusatnu molitvu koja se sastoji od 7 spomenutih koraka.

Ti koraci pomažu da vaša korizma bude plodonosna i konkretna.

I sad ćemo pojasniti svaki korak zasebno.

7P metoda

1. korak: Pripremi se!

Prvi je korak svake molitve priprema za nju. Prije početka molitve, obavi sve što je hitno. Odaberi vrijeme i mjesto za svoju molitvu; uvelike će ti pomoći ako uvijek budu isti. Ukloni sva ometala iz okoline: ugasi glazbu, zatvori vrata, ugasi mobitel… Pripremi sve što ti za molitvu treba – svoju Bibliju, Arekov priručnik, olovku i štopericu ili sat. Smjesti se u položaj u kojemu će ti biti udobno moliti. Nemoj nikada izdvojiti manje od pola sata bez prekida za molitvu. Duboko udahni i izdahni. Upali svoju štopericu i uroni u tekst..

2. korak: Pročitaj!

U ovom se koraku upoznaješ sa svojom Biblijom. Sigurno posjeduješ barem jedan primjerak koji skuplja prašinu na tvojim policama. Otvori je! Prouči što se i gdje u njoj nalazi. U snalaženju s Božjom riječi pomoći će ti i dodatak na kraju Arekovog priručnika s objašnjenjem biblijskih kratica. No, najvažnije je da Bibliju naučiš čitati. Čitaj polagano, pažljivo i ponovno; svaki dan dobit ćeš nove poticaje za to. Mnogi redovnici za plodonosnije razmatranje Božju riječ prvo posiju: uvečer pročitaju ulomak koji će ujutro razmatrati. I tebi će koristiti da svoj ulomak pročitaš unaprijed, ali i da mu se vratiš nakon molitve.

3. Korak: Promotri!

Nije dovoljno samo čitati Božju riječ; treba ju i pomno razmatrati. Treći korak tvoje molitve, promatranje, na jednostavan će ti način rastumačiti značenje pročitanoga biblijskoga ulomka. Razmatranja su tvoja svakodnevna okrjepa da možeš samostalno koračati kroz pustinju. Čitaj ih s istom pomnjom kao i ulomke. Ostani u razmišljanju o onomu što na tebe djeluje snažno i označi ono što ti je važno. Zabilježi svoja pitanja i poticaje u svom priručniku. Slobodno ih i podijeli s drugima – to je dio molitve koji ćeš najjednostavnije zapamtiti. Primijetit ćeš da su razmatranja različite duljine. Zahvaljujući tomu, lakše ćeš prilagoditi vrijeme molitve nadahnuću Duha.

4. Korak: Promisli!

Nakon što razmotriš ulomak, treba ga i spustiti u srce. Tomu služi promišljanje. Ulomak koji si razmatrao u tomu ćeš dijelu molitve povezati sa svojim životom zapisujući odgovore na postavljena pitanja u priručnik. Promišljanje će često biti najdulji dio tvoje molitve. Zahvaljujući pitanjima na koja u njemu odgovaraš, ne moraš se bojati da ćeš promašiti bitne točke ulomka ili ostati na površini razmatranja. A ujedno ćeš i zapisati svjedočanstvo o Božjoj prisutnosti kojemu ćeš se moći vratiti u teškim trenutcima. Bilježenje duhovnoga života zdrava je molitvena navika koju su gajili mnogi svetci. Tijekom ovih 40 dana shvatit ćeš i zašto.

5. Korak: Predaj!

Bog je i prije petoga koraka, predanja, na različite načine prisutan u tvojoj molitvi. No u predanju mu se posve izravno obraćaš. To je dio hoda za Jaganjcem koji je vjerojatno najbliži tvojemu molitvenomu iskustvu. U njemu vlastitim riječima Bogu iznosiš ono što je njegova riječ pobudila u tvome srcu: slavu, zahvalu, blagoslov, prošnju, kajanje, zagovor… Nemoj se bojati što ćeš mu i kako reći. Duh Sveti zauzet će se za tebe (usp. Rim 8, 26). Neke poticaje dobit ćeš i u tekstu. Duh će ti pomoći i da razlučiš koliko dugo ostati u predanju. Tvoje je samo da otvoriš svoje srce i progovoriš Bogu iskreno i jednostavno. On će ti na to uzvratiti.

6. Korak: Produbi!

Često u potpunosti zaboravljamo da molitva ne završava našim riječima, nego Božjim djelom. Produbljivanje te uči da u svojoj molitvi ostaviš vremena da Bog u tebi djeluje. Svaki dan nakon predanja odvoji vrijeme za tišinu – barem pet minuta – u kojemu ćeš motriti i osluškivati Boga. Iznenadit će te koliko je ta tišina katkada izazovna. To će ti možda biti i najteži dio molitve. No zasigurno će te i osupnuti koliko je tišina bogata. Ali tu nije toliko važno što ti činiš. Svi su dosadašnji koraci molitve bili tvoji koraci prema Bogu. Produbljivanje je njegov korak prema tebi.

7. Korak: Primijeni!

Kada završi molitva, vraćaš se među svoje bližnje i svoje obveze. Tada se pola sata tvoje molitve najjasnije pretače u dane tvoga života. Zato ćeš u svakodnevnom korištenju Arekovog priručnika dobiti i jednostavan duhovni izazov koji nakon molitve možeš izvršiti ili započeti. U nekim od tih izazova zasigurno si se već i sam okušao; neki će te bez sumnje iznenaditi. U svakomu slučaju, donijet će živosti i opipljivosti tvomu korizmenomu hodu. Zapamti samo Isusovo upozorenje: neka ti ne zna ljevica što čini desnica (usp. Mt 6, 3). Svoja dobra djela čuvaj u skrovitosti – podijeli ih samo s duhovnikom ili svećenikom. Uči se od Jaganjca.

I na kraju…
Pola sata dnevno hoda s Jaganjcem katkada će proći u tren oka. Katkada će trajati čitavu vječnost. Katkada će biti suza i smijeha. Katkada ne će biti ničega. Baš zato nastoj očuvati velikodušnost. Ustraj u odluci da hodaš što god da se oko tebe zbiva. Nemoj ići u drugomu smjeru, nemoj preskakati korake, nemoj gledati druge. Samo hodaj! Jaganjac te već čeka.

Za više detalja, besplatno prelistajte PDF verziju Arekovog priručnika Hod za Jaganjcem.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: Molitvenik „Gore srca”