Kada društvo kaže ne, ti reci „Evo me“

Saznajte sve o projektima i programima koji potiču mlade da se uključe u život zajednice.
Projekt Evo me naslovna

Prije pet godina skupina entuzijasta iz Salesiane, nadahnuta don Boscovim primjerom, počela je maštati o projektu koji će mladima pomoći da otkriju svoje talente i žive svoj poziv. Nazvali su ga Evo me.

Njegovi glavni ciljevi su evangelizacija i odgoj, a sam projekt sastoji se od niza odgojnih i evangelizacijskih programa koji pomažu mladima i cijelim zajednicama da prepoznaju svoje talente i potencijale te ih i ostvare. 

Tko provodi projekt Evo me?

U bliskoj suradnji sa Salesianom, projekt Evo me provodi udruga Točka, koja je i osnovana s ciljem provedbe raznih odgojnih projekata kao što su radionice za vještine budućnosti i projekt Power up koji promovira volontiranje. Udruga Točka u svom se djelovanju nadahnjuje misli da u svakoj mladoj osobi postoji barem točka otvorena dobru koju treba prepoznati i razvijati da bi mlada osoba živjela život u punini i radosti.

 

udruga Točka, Salesiana, Evo me

 

Dosadašnje aktivnosti projekta Evo me

Projekt Evo me s razvojem je počeo 2019. godine, a ljeto 2020. posvećeno je strategiranju. Okupljeni oko zajedničke ideje da je potrebno nešto napraviti kako mladi ne bi toliko rano napustili Crkvu, odgajatelji, svećenici, pedagozi, katehete, teolozi i drugi entuzijasti koji rade s mladima shvatili su da treba krenuti od krizme.  

Naime, kako pokazuju istraživanja, motivacija mladih za primanje sakramenta potvrde često je isključivo materijalne prirode. No nisu za takvu situaciju krivi samo mladi.

Priprema za krizmu u obliku župnih kateheza često se svodi na učenje činjenica, a ne na ostvarivanje vlastitog odnosa s Bogom kroz osoban hod prema krizmi. Sve to dovodi do toga da mladi koji nisu spoznali važnost vjere u svom životu nakon krizme prestaju dolaziti na nedjeljne mise i napuste Crkvu.

 

Aktivnosti projekta Evo me

 

Kako bi se to promijenilo, projekt Evo me 2021. započinje s izradom prvog cjelovitog programa za pripremu za sakrament potvrde Živa vatra.

Tijekom ljeta 2021. u sklopu projekta održana su dva kampa za katehete koje rade s krizmanicima. Formacija kateheta nastavila se područnim susretom u siječnju 2022., a u travnju 2022. održan je prvi nacionalni susret projekta Evo me. Na tom susretu predstavljen je projekt i njegov značaj za mlade kroz četiri područja: teologija, pedagogija, komunikologija i digitalni sadržaji.

Rad na programu za krizmanike nastavlja se tijekom ljeta 2022. u kampu kateheta, na strateškim sastancima i na područnim susretima.

U ožujku 2023. održan je drugi nacionalni susret projekta Evo me s temom Samo odgoj može promijeniti svijet, a okupio je stotinjak mladih i odgajatelja koji rade s mladima.

Treći nacionalni susret projekta Evo me održan je s temom Nitko nije otok: zajednica kao odgovor na izazove mladih.

Ideja za temu ovogodišnjeg nacionalnog susreta proizašla je iz činjenice da je upravo usamljenost jedan od gorućih problema mladih. Naime, prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je usamljenost globalnim zdravstvenim problemom najizraženijim kod mladih i kod starijih osoba. Odgovor na problem usamljenosti je snažna zajednica.

Zajednica je prostor pripadnosti, sigurnosti, brige za drugoga i korištenja talenata i kao takva je najbolji odgovor na izazove povezane s mladima, pa tako i usamljenost. Upravo zato se na ovogodišnjem nacionalnom susretu razmišljalo o tome kakve su naše zajednice, kako ih možemo graditi i osnaživati te se upoznati s poticajnim primjerima dobre prakse.

Na njemu je sudjelovalo 180 mladih i odgajatelja koji rade s mladima, a ovaj nacionalni susret pokazao je koliko je Evo me, kao odgojni i evangelizacijski projekt, važan za izgradnju zajednice mladih osoba.

 

Prvi program projekta Evo me uskoro će biti dostupan cijeloj Hrvatskoj

Sljedeća faza u razvoju projekta Evo me je plasiranje Žive vatre na području cijele Hrvatske. Trenutno se radi na završnoj fazi pripreme priručnika za katehete i priručnika za krizmanike, što znači da će od iduće godine sve župe u Hrvatskoj imati priliku koristiti se modernim i zanimljivim priručnicima prilagođenima mladima.

Program Živa vatra obuhvaća dvije godine pripreme za krizmu, a na njemu je više od pet godina radilo nekoliko desetaka stručnjaka za rad s mladima iz područja teologije, pedagogije, sociologije, komunikologije i drugih područja.

 

Živa vatra - priručnici

 

U budućnosti ekipa koja stoji iza projekta Evo me ima želju poručiti „evo nas” puno većoj skupini ljudi tako što će:

  • proširiti Živu vatru na kumove, obitelji i cijelu župnu zajednicu,
  • pokrenuti programe pripreme i za druge sakramente,
  • održati što više odgojnih programa za mlade.

Kad shvatiš da treba tako malo da nahraniš jednu dušu, da dopustiš Bogu da djeluje i preko tvoje slabosti, tada ti se srce širi i samo zahvaljuješ i blagoslivljaš! Koliko lica mladih, kateheta, roditelja, kolega svećenika obasjana svjetlošću. Živa vatra je baš ono što treba našim župama!

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: Molitvenik „Gore srca”