Don Damirove propovijedi koje privlače

Knjiga propovijedi don Damira Stojića, omiljenoga svećenika mladih, napisana na zanimljiv način s puno životnih primjera
propovijedi

My propovijedi, your navigacija do neba

„Bog je uvijek slao proroke i mladi su se uvijek kačili za nekog katehetu koji pred njima ide prvi, svjedočki, hrabro, pobožno, donoseći Boga sada i ovdje“ – kaže pater Ike Mandurić pišući o don Damiru Stojiću. I dodaje: „A onda nam je iz Kanade Bog poslao omanjeg salezijanca – Hercegovca podrijetlom, kako bi po njemu pokrenuo najveći vjeronauk u povijesti Zagreba i pojavio se najutjecajniji kateheta mladih kakva Hrvatska nikada nije imala.“

Taj najutjecajniji kateheta mladih, don Damir Stojić, nije ništa manje utjecajan propovjednik. Crkva Svete Mati Slobode, gdje trenutno služi kao župnik, svake je nedjelje puna kada don Damir slavi misu, i tako već godinama. A da bi njegove na misama izgovorene propovjedi progovorile i u knjizi, pobrinula se nakladnička kuća Salesiana, uz pomoć don Damirovih suradnika.

Nova don Damirova zbirka propovijedi predstavljena je javnosti 8. ožujka 2021. godine u velikoj dvorani jarunske župe. Knjigu naslovljenu My propovijedi predstavili su urednica izdanja Zrinka Jelaska, don Damirov bliski suradnik Marko Blagović, i svećenik Stjepan Ivan Horvat. Program je vodila Nada Babić, urednica u Salesiani, a predstavljanje je pjesmom začinio Petar Buljan iz Božje pobjede, don Damirov prijatelj i suradnik.

Predstavljači su istaknuli don Damirovu živost dok propovijeda, njegovu unesenost u govor koju knjiga, naravno, ne može dočarati. Međutim, ono što knjiga od Damirova stila ipak uspijeva dočarati jest njegova sposobnost poučavanja, sposobnost da slikovito predoči našemu vremenu daleke stvarnosti Isusova vremena, te njegovu ljubav prema Crkvi i odvažnu kritičnost prema onome što u Crkvi nije dobro, makar se radilo i o svećenicima.

My propovijedi nisu prva zbirka don Damirovih propovijedi. Prije nekoliko godina Salesiana je objavila desetak njegovih nedjeljnih propovijedi o milosrđu – Prispodobe milosrđa. Prvo je izdanje razgrabljeno pa je objavljeno i drugo, prošireno izdanje. Na istomu je tragu i podatak da se u jednom danu prodalo gotovo četiri stotine My propovijedi.

Očito je da don Damir ima dar koji je godinama brusio i razvijao, dar lomljenja Riječi Božje koju zna približiti umu i srcu današnjih ljudi, osobito mladih. Međutim, očito je i da mladi ljudi imaju žeđ za Riječi, za radosnom vijesti da je neprocjenjiv dar živjeti vjeru, imati ideale, imati smisao, voljeti ljude … pripadati Crkvi i biti katolikom, kršćaninom.

Knjige poput don Damirove My propovijedi na svojevrstan su način bezvremene, i ne samo zato što govore o vječnim temama ili o životu vječnom nego zato što svako novo čitanje istoga teksta biva drugačije: Božjoj riječi, zapisanoj u Svetomu pismu, don Damir prilazi sa svih strana i svim sredstvima. Slikovito govoreći, da bi protumačio ili približio smisao, on će – kao propovjednik – bit i rudar i padobranac, i sijač i žetelac, pilot i ronilac, tragičar i komičar, otac i majka… Ali nikad sudac, nikad tužitelj…

My propovijedi sadrže i petnaest propovijedi koje don Damir nije nikada izrekao za ambonom zbog toga što su neke nedjelje u toj liturgijskoj godini bile preskočene ili jer je sam don Damir, zbog putovanja ili bolesti, bio spriječen da ih pripremi i izgovori.

No don Damir je te propovijedi naknadno napisao, i one čine dodatnu vrijednost knjige. Vjerujemo da će nove don Damirove zapisane propovijedi ostaviti dubok trag, i da će gorjeti srce svima koji ih budu čitali, kao što je gorjelo mnogima koji su ih slušali. 

Prelistajte knjigu My propovijedi.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: Molitvenik „Gore srca”