Donosimo vam 4 različita tipa katolika

Tradicionalist, konzervativac, otvoreni i karizmatski tip – koji te najbolje opisuje?
Katolici

 

Povodom izlaska knjige Katolici su hipsteri, htjeli smo vas upoznati sa različitim tipovima katolika.

Napravili smo kviz "Koji si tip katolika" kojega je riješilo 11 tisuća ljudi. Možda ste i vi među njima. Ako jeste, onda ste dobili opis samo jednoga tipa, onoga koji se odnosi na vas. 

A ovdje ćete na jednom mjestu vidjeti opise sva 4 tipa. 

Tradicionalist, konzervativac, otvoreni i karizmatski tip... ne brinite, nismo kritizirali ni jednoga, svaki je pozitivan na svoj način 🙂

Pa krenimo redom:

KATOLIK TRADICIONALIST

Njih oduševljava bogatstvo katoličke vjere, liturgije i cjelokupne katoličke tradicije. Diže im se kosa na glavi od svih modernih trendova koji žele prodrijeti u svetu Rimsku Katoličku crkvu i koji bi mogli razvodniti ono što je ionako već bilo dobro. Nevoljko idu na mise na kojima liturgiju prate zvuci gitare i banalni duhovni pjesmuljci, umjesto orgulja ili predivnih gregorijanskih napjeva.

Knjige koje imaju manje od 400 stranica nisu im zanimljive i zato čitaju velike teologe radije nego pobožno štivo. Hodanje bez poljupca im je sasvim prihvatljivo jer nikad ne pristaju na kompromisna rješenja. Tako se odnose i prema odjeći: u ormaru prevladavaju odijela i kravate ili duge haljine do gležnja jer smatraju da žene baš i ne bi trebale nositi hlače. Vrlo se vjerojatno bave klasičnom filologijom ili arheologijom. Ili pravom. Kanonskim.

Omiljeni pape i svetci: sv. Grgur Veliki, sv. Toma Akvinski, sv. Pio X., papa Lav XIII., papa Benedikt XVI.

Omiljene knjige: Summa theologiae na latinskom (sv. Toma Akvinski), Duh liturgije (papa Benedikt XVI.), Razmatranja o svetoj Misi (Romano Guardini), Reforma rimske liturgije (Klaus Gamber)

Omiljene duhovne pjesme: Victime paschali laudes, Veni, Sancte Spiritus, Stabat Mater dolorosa, Dies irae, dies illa

Omiljene pobožnosti: Sanctum Rosarium, litaniae, processiones, Via Crucis

Omiljena dječja imena: Pio, Toma, Benedikta, Janja

Poznati tradicionalni katolici: Vice Batarelo, kardinal Raymond Leo Burke, vlč. Chad Alec Ripperger, Elvir Tabaković, Luka Popov, Ante Dujić

Tradicionalni katolik

 

KONZERVATIVNI KUL KATOLIK 

Oni shvaćaju svoju vjeru jako ozbiljno i žele ju upoznati do najsitnijih detalja. Jasno im je da se vjera ne svjedoči samo ponašanjem i riječima, nego i izgledom. Zato nose odjeću s vjerskim motivima. Trude se ostvariti sklad razuma i emocija, dajući ipak malu prednost razumu. Zato će se na misi ipak suzdržati od pljeskanja, držanja za ruke ili cupkanja u mjestu na zvuke duhovnih šansona. Sinonim za putovanje im je hodočašće.

U slobodno vrijeme čitaju uglavnom kršćansku literaturu i župnikova su desna ruka za svaku aktivnost koja ima veze sa župom. Ako se ne vjenčaju do 25. godine, smatraju to neuspjehom jer žele imati barem petero djece, pa im je stiska s vremenom. U restoranu će se prije jela pomoliti naglas, da te svi čuju, a u kafiću će naručiti dobro craft pivo, po mogućnosti neko koje proizvode redovnici. Vrlo je vjerojatno da se, uz volontiranje u karitativnim ustanovama, bave prirodoslovnim ili humanističkim znanostima. (Da, i teologija je znanost).

Omiljeni pape i svetci: sv. Ivan Apostol, sv. Toma Akvinski, sv. Terezija Avilska, sv. Josemaria Escriva, bl. Ivan Merz, bl. Alojzije Stepinac

Omiljene knjige: Summa theologiae – hrvatski jezik (sv. Toma Akvinski), Pravovjerje (G.K. Chesterton), Nasljeduj Krista (Toma Kempenac), Benediktova opcija (Rod Dreher)

Omiljene duhovne pjesme: Ljiljane bijeli, Klanjam ti se smjerno, Hvalospjev uskrsnoj svijeći, Puče moj

Omiljene pobožnosti: Molitva časoslova, Anđeo Gospodnji, Lectio divina, Gospina krunica (s litanijama)

Omiljena dječja imena: Benedikt, Terezija, Ivan Pavao, Emanuela

Poznati konzervativni kul katolici: don Damir Stojić, Željka Markić, Goran Andrijanić, Fulton Sheen, Robin Harris, Marijana Petir, Ivo Džeba

 

OTVORENIJI KUL KATOLIK 

Otvoreniji katolici ne odbacuju ništa što u suvremenoj kulturi ima dobroga. U toku su sa mnogim suvremenim glazbenim i modnim stilovima. Ne vide nikakav problem niti u tetovaži, ali im dolazi u obzir isključivo tetovaža s nekim kršćanskim motivom, biblijskim citatom ili imenima članova njihove obitelji. Nisu im strani ni suvremeni teološki trendovi i zato je „dijalog“ riječ kojom se često služe i po kojoj nastoje živjeti svoju vjeru.

Rado sjednu s ateistima, agnosticima ili hinduistima na piće i imaju ih za prijatelje. Ponekad s njima raspravljaju o teologiji tijela i drugim duhovnim temama, pa bilo to i u nekom noćnom klubu do ranih jutarnjih sati. Čak im je ponekad i draže biti u društvu iskrenih ateista, nego licemjernih i osuđujućih kršćana. U njima kola krv svetoga Pavla, apostola među poganima, i zato imaju profil na svim relevantnim društvenim mrežama. Uz kršćansku literaturu, čitaju i djela nekršćanskih autora i navijaju da se Jordan Peterson obrati na katoličanstvo. Redovito trče ili idu u teretanu, ne podnose kršćanske filmove loše produkcije i vjerojatno se bave jezicima, psihologijom, marketingom ili medijima. 

Omiljeni pape i svetci: sv. Toma More, sv. Filip Neri, sv. Ivan Bosco, bl. Pier Giorgio Frassati, sv. Ivan Pavao II, Majka Tereza, papa Franjo

Omiljene knjige: Teologija tijela za početnike (Christopher West), Istinsko milosrđe (o. Jacques Phillipe), Gora sa sedam krugova (Thomas Merton), 12 pravila za život (Jordan Peterson)

Omiljene duhovne pjesme: Yeshua, Samo tvoja ljubav, Bože, Gospodine, hvala, Samo je ljubav tajna dvaju svjetova

Omiljene pobožnosti: krunica Božjega milosrđa, Gospina krunica (bez litanija), koncert duhovne glazbe, hodočašće

Omiljena dječja imena: Paula, Franjo, Luka, Marta

Poznati otvoreniji kul katolici: Marin Miletić, Ante Cash, Robert Barron, p. Stjepan Ivan Horvat, fra Stjepan Brčina, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Diana Tikvić.

 

KUL KATOLIK KARIZMATIK

U jednom trenutku njihova uspavanoga katoličkog života, dogodilo im se duhovno buđenje, možda baš slušajući Božju pobjedu ili propovijed nekog gorljivog karizmatika. U njihov su se život nakon toga, gotovo neprimjetno, ušuljali molitva u jezicima i riječi poput „milost“ i „čistoća“, zbog kojih ih i njihovi najbliži znaju čudno gledati. Njima to nimalo ne smeta i barem će jednom godišnje nekoliko dana provesti u karizmatskim metropolama Međugorju, Taboru ili Šurkovcu da napune duhovne baterije. Ne boje se pokazati emocije u molitvi i ne vide nikakav problem u držanju za ruke na misi ili u dizanju ruku dok slušaju neki od njihovih najdražih slavljeničkih bendova.

Toliko se koriste krunicom da ju već smatraju dijelom svoga tijela: nose ju oko ruke ili oko vrata i ne skidaju prije spavanja ili tuširanja. Župnik se pomalo i ljuti na njih jer umjesto da pomažu u župi, oni svoje vrijeme radije daju svojoj karizmatskoj molitvenoj zajednici, ili više njih. Veliki su fanovi devetnica, a ponekad ih mole i nekoliko u isto vrijeme, i to najviše na nakanu budućeg bračnog partnera. Njihovi večernji izlasci uglavnom imaju veze sa „slavljenjem“ ili cjelonoćnim klanjanjem. Lako je moguće da se bave poduzetništvom i da im obrt ili tvrtka nose nedvosmisleno kršćansko ime.

Omiljeni pape i svetci: sv. Brigita, sv. Hildergarda, sv. Rita, sv. Ljudevit Montfortski, sv. Ignacije Lojolski, sv. Padre Pio, sv. Leopold Bogdan Mandić

Omiljene knjige: Dnevnik svete Faustine Kowalske, Rasprava o pravoj pobožnosti prema Djevici Mariji (sv. Ljudevit Montfortski), Duhovi, epifanija Duha (Marija Valtorta), Oslobođeni (Neil Lozano)

Omiljene duhovne pjesme: Duše sveti, dobrodošao, Kako divno ime, Gospode, trebam te, Cijeno neprocjenjiva

Omiljene pobožnosti: klanjanje, škapular, pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, planinarski križni put

Omiljena dječja imena: Marija Magdalena, Rita, Mihael, David

Poznati kul katolici karizmatici: Simona Mijoković, vlč. Dražen Radigović, p. Marko Glogović, Petar Buljan, Mijo Barada, p. Augustyn Pelanowski, Alan Hržica, Ksenija Abramović

Karizmatski katolik

 

Upoznali ste Benediktu, Bruna, Josipa i Mariju.

Nadamo se da vam je bilo zanimljivo i da ste se pronašli u jednom od tipova. Bogatstvo je kad se i s različitim tipovima ljudi možemo družiti i zajedno slaviti Boga!

 

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: „Muško kako Bog zapovijeda”