Što današnji roditelji mogu naučiti od don Bosca?

Sveti Ivan Bosco bio je ispred svoga vremena i njegov odgojni sustav djeluje i danas.
roditelji

Što ćete saznati u tekstu?

  • Tko je sveti Ivan Bosco i po čemu je njegov odgojni sustav poseban?
  • Razliku između preventivnog i represivnog odgojnog sustava
  • Što kršćanski roditelji trebaju činiti kako bi bili uspješni odgojitelji?
  • Što don Bosco posebno ističe u svom odgojnom sustavu?
  • Kako don Boscova odgojna načela primijeniti u svom domu?

 

Nije lako biti roditelj, zar ne? Odgajati dijete da postane odgovorna, sretna i Bogu usmjerena osoba zaista je izazovno, posebice u suvremenom svijetu punu preprjeka.

Sasvim je razumno očekivati da ćete kao roditelj ponekad i pogriješiti. Jer formula za savršen odgoj ne postoji. Djeca se ponajprije karakterno razlikuju, što se odrastanjem i utjecajem okoline još više produbljuje. Ne postoji, stoga, posebna metoda kojom će se riješiti baš svaki problem i koja može vrijediti u svakoj prilici.

Ne postoji univerzalna metoda, ali postoji univerzalna činjenica: samo je ljubav plodno tlo na kojem djeca mogu rasti i iz kojeg mladi mogu crpiti ljudsku, moralnu, psihološku i kulturnu okrjepu – hranu koja im omogućuje sretno odrastanje.

Upravo vas zbog toga želimo ukratko upoznati s don Boscom, utemeljiteljem odgojnog sustava zasnovana na ljubavi. To je sustav koji vam uvijek iznova otvara oči jer, osim što odgaja djecu, odgaja i vas. Iznenađujuće je djelotvoran i pruža vam izvrsnu pomoć u odgajanju.

 

 

Tko je sveti Ivan Bosco i po čemu je njegov odgojni sustav poseban?

Sveti Ivan Bosco (1815. – 1888.) bio je talijanski svećenik i pedagog. Katolički je svetac i utemeljitelj salezijanske družbe.

Don Bosco je istinski vjerovao da u svakom čovjeku, pa bio on i najgori kriminalac, postoji barem malena točka dobra po kojoj je moguće pridobiti njegovo srce i u njega donijeti Krista. To potvrđuje i njegova misao: „Mlade ne samo da treba voljeti – oni trebaju i osjetiti da su voljeni.“

Jednostavnije rečeno, don Bosco nije svoj odgoj temeljio na prijetnjama ili podizanju glasa, već na tome da djeca osjete da su voljena kako bi iz te ljubavi bila poslušna.

Možda će takav pristup odgoju tražiti malo više žrtve od vas, ali konačan ishod vrijedan je svake žrtve.

 

Što to znači na primjeru?

Don Bosco je razlikovao dva odgojna sustava: represivni i preventivni.

Roditelji koji se koriste metodama represivnog sustava ne prate i ne usmjeravaju dijete,  određuju jasna pravila i nadziru je li ih dijete prekršilo. Ako ih prekrši, slijedi mu zaslužena kazna.

Mnogi roditelji, nažalost, katkad odgajaju metodama represivnog sustava.

Roditelji koji se koriste metodama preventivnog sustava neće odmah strogo reagirati, već će usmjeravati i poticati dijete. Primjerice, majka djetetu postavlja vremensko ograničenje za korištenje mobitelom. Ako dijete prekorači dozvoljeno vrijeme, neće ga odmah kazniti, već će o tome razgovarati. Objasnit će mu da je pretjerana upotreba mobitela štetna i zašto je važno provoditi vrijeme s obitelji.

Dakle, preventivni je sustav cjelovit pristup odgoju, način djelovanja u ljubavi koje potiče dijete da samo uvidi gdje je pogriješilo.

Da bi cvijeće raslo nije dovoljno samo ga posaditi, već ga treba i redovito zalijevati. Tako i odgoj treba „zalijevati“ ljubavlju. Da bismo u tome uspjeli, potrebno je držati se određenih smjernica.

 

Roditeljstvo

 

Što kršćanski roditelji trebaju činiti kako bi bili uspješni odgojitelji?

  • Biti gospodari situacije

Trebate biti prisutni u životu svoje djece. Ali ne kao hitna služba (samo onda kada se pojave problemi), već u svakoj prilici. To znači znati što djeca svakodnevno čine, poznavati njihov karakter i narav i biti im oslonac.

  • Razgovarati, poučiti „pravilima igre“

Djeca uče od vas i zato je vaša roditeljska zadaća biti „učitelji života.“ Svojoj djeci trebate biti primjer. Na vama je kao roditeljima da dajete jasna objašnjenja pravila, zamisli i osjećaja, da birate prave riječi i trudite se ispravno djelovati.

Djeca trebaju pokazati da su razumjela roditeljske upute i provoditi ih u djelo. Autoritativni stil roditeljstva postavlja granice s poštovanjem potreba i osobnosti djeteta.

Autoritet i sloboda nisu dva suprotstavljena pojma, već upravo suprotno: međusobno si služe.

  • Hrabriti

Teško je odrastati u suvremenom svijetu. Mladi su izloženi raznim ponudama, savjetima, mišljenjima, no rijetko ih tko hrabri.

A kako hrabriti djecu?

Prvi način hrabrenja je slušanje. To znači posvetiti djeci punu pozornost jer ih ništa tako ne raduje kao vaše zanimanje za njih.

Kako još hrabriti djecu?

Uvažavajte sitnice. Djeca nam se često obraćaju malim znakovima koje trebamo uočiti i uvažiti.

  • Prepoznati

Tko od nas ne voli da ga se pohvali za učinjeno dobro? Tu potrebu imaju i djeca.

Pohvale roditelja snažno utječu na djecu. Pohvala, znak zadovoljstva, priznanje – sve to izgrađuje dječje samopouzdanje.

Uglavnom cijenimo kada su drugi odgovorni, obavljaju svoje dužnosti, znaju se prilagoditi, donijeti odluku, postaviti si ciljeve, planirati i brinuti se o sebi i drugima. No kod svoje djece to često i ne zapazimo. Djetetu je važno da prepoznate njegova dobra djela i da ga za svako dobro djelo pohvalite.

 

 

Što don Bosco posebno ističe u svom odgojnom sustavu?

Sretna je obitelj ona koja živi u istinskom, dubokom, iskrenom i čvrstom ozračju ljubavi.

Djeca su poput gumenih loptica: što ih jače baciš, to više odskoče. U želji da se nametnu, stariji se ljute i zauzimaju neučinkovite stavove: gunđaju, propovijedaju, okrivljuju, prijete, uspoređuju, brinu se, kritiziraju, tuku i kažnjavaju.

Djeca na sve to odgovaraju jednako neučinkovitim ponašanjem: viču, razbijaju, prijete, tuku se, lažu, a ponajprije se zatvaraju u sebe (spavaju, bježe od kuće, zanemaruju upozorenja, mrzovoljni su).

Sveti Ivan Bosco shvatio je da jedino što obitelj drži na okupu jest – ljubav. Stoga je stvorio odgojni sustav koji će omogućiti vama i vašem djetetu da gradite svoj život u Božjoj ljubavi i  da budete sretna i zadovoljna obitelj.

Trebali bismo napisati još barem 15 ovakvih članaka kako bismo vam uspjeli približiti sve dobrobiti don Boscova odgojnog sustava, no za to postoji prečica koja se zove Sretni roditelji.

 

Sretni roditelji

 

Sretni roditelji – knjiga koja donosi don Boscov preventivni sustav u vaš dom 

„Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruše se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni“ (Mt. 7, 24-25).

Knjigu Sretni roditelji napisao je svećenik Bruno Ferrero. On je nakon 100 godina od don Boscove smrti odlučio opisati sva njegova odgojna načela.

Sveti Ivan Bosco rekao je: „Ako se ovaj sustav bude primjenjivao u našim kućama, vjerujem da ćemo postići velike uspjehe bez šibe i drugih prisilnih kazna. Više od 40 godina radim s mladima i ne sjećam se da sam upotrijebio takva sredstva, a s Božjom pomoći uvijek sam postizao ne samo da izvršavaju svoje dužnosti, nego i ono što sam želio, i to kod onih mladih za koje se činilo da je uzaludno nadati se bilo kakvu uspjehu.“

Ova je knjiga otvorila oči mnogim roditeljima koji i sami kažu: „Ovo je pravi putokaz svima koji žele odgojiti djecu u dobre i sretne ljude njegujući vjeru i ljubav.“

Autor kroz čak 43 teme donosi niz jednostavnih prijedloga, zajedno s don Boscovim rečenicama koje će vam pomoći da pronađete pravi put do srca svoje djece.

To će u vama pobuditi osjećaj za sitnice koje nam često promiču, a život znače.

 

Za više detalja, besplatno prelistajte Ferrerovu knjigu Sretni roditelji.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: „Muško kako Bog zapovijeda”