Kako odgojiti sretno dijete? Pridržavajte se ovih pravila

Otkrijte tajne obiteljske sreće i zlatna pravila koja donose sklad i ljubav u obitelj.
sretno-dijete

Kao roditelji, niste uvijek sigurni kako odgojiti sretno dijete. Želite im samo najbolje, a pitate se radite li sve ispravno... Preispitujete postavljanje granica, lako gubite strpljenje i ne znate kako se nositi s neposluhom.

Istina, pravi je blagoslov to što imate djecu. Ali, uz svakodnevne obveze, nije vam jednostavno odgajati vlastitim primjerom i usaditi djeci prave životne vrijednosti. Možda biste u tome i uspjeli kad u isto vrijeme ne bi morali biti roditelj, supružnik i zaposlena osoba. 

Zato smo vam odlučili pružiti podršku i nadahnuti vas praktičnim savjetima don Bruna Ferrera. Ako tragate za odgovorima na svoja pitanja, pročitajte do kraja i otkrijte tajne obiteljske sreće i skladnosti.

Za odgojiti sretno dijete prvo trebate znati:

 • Imate li dovoljno utjecaja na vašu djecu?
 • Koje su tajne obiteljske sreće i skladnosti?
 • 5 pravila koja donose sklad i ljubav u obitelj
 • 4 stvari koje donose nemir u dom i narušavaju taj sklad

 

 

Vi imate više utjecaja nego što mislite

Od životne je važnosti da se obiteljski odnos ne svede na pobjednike i pobijeđene, a na vama je zadaća da se pobrinete i da znate sljedeće:

 • Svaki član obitelji treba voljeti samoga sebe

Možda se može činiti besmislenim, ali voljeti sebe je najbolji put koji vodi do ljubavi u obitelji. Isus je također ukazao na ljubav prema samome sebi kao mjeri kojom trebamo ljubiti bližnje.

Ljubiti sebe u biti znači vjerovati da si vrijedan, pozitivno se vrednovati i držati do sebe. Ako ne cijenimo sami sebe, vrlo teško je očekivati da će nas i drugi cijeniti i doživljavati.

 • Ljubav je stvar malih pomaka

Sretna obitelj je plod nekog razvoja. Obitelj zahtijeva veliku strpljivost, vrijeme, mnogo odgovornosti i odricanja.

Važno je tko sređuje račune, tko izvodi psa u šetnju, tko kuha, tko popravlja kvarove, tko vozi kada se ide na duga putovanja, tko prati djecu u školu, tko ide u kupovinu…

Zašto je to važno?

Svatko treba doprinositi obitelji. Obiteljska ljubav se razvija postupno, procesom usklađivanja osoba koje imaju pravo na vlastite ideje, želje, potrebe pa i pravo na različite karaktere.

 • Obiteljski život je predivna prilika za rast

Život u obitelji je škola koja traje 24 sata dnevno i uči vas najvažnijim životnim lekcijama -  umijeću međusobnog uvažavanja, prepoznavanja i rasta.

Ako to prepoznate, onda će vaš obiteljski život širiti vidike i perspektive, obogaćivati pojedince i pomagati u rješavanju poteškoća.

 

obiteljski život

 

5 pravila koje donose sklad i ljubav u obitelj

 1. Dogovor

Prvo pravilo je dogovaranje i kompromis. Bez toga, obiteljski je život jednostavno neodrživ, a svako tvrdoglavo nastojanje donosi nevolje i nemir.

Izbjegavanje kompromisa u svakoj prilici ukazuje na sebičnost i nezrelost. I zato svaki puta pokušajte pronaći zajednički temelj.

 1. Strpljivost

Drugo pravilo je strpljivost.

Strpljivost je osobina koju trebate razviti jer u ovo neizvjesno doba strpljenje vrijedi više nego ikada.

Svaki član se kreće, raste i razvija prateći vlastite korake i ritam na bilo kojem području: fizičkom, emocionalnom, intelektualnom ili duhovnom.

Budite svjesni toga da je za neke stvari jednostavno potrebno više vremena.

 1. Priznanje

Treće pravilo je priznanje. To znači da ostale članove obitelji trebate uvažavati. Trebate znati cijeniti sve ono što pojedinci u obitelji jesu i što čine za obitelj.

 1. Prihvaćanje

Četvrto pravilo je da prihvaćate druge onakvima kakvi jesu. Važno je da drugima pokažete bezuvjetno razumijevanje kao što želite da i vas drugi razumiju.

 1. Praštanje

Posljednje, ali ništa manje važno pravilo je praštanje. Istina, praštati nije lako, ali to je jedina mogućnost da obiteljskoj ljubavi zajamčite trajnost.

A komunikacija je najvažnija… Nema veće boli od one kada vam je netko fizički blizu, a osjećate distanciranost.

Imajte iskren dijalog oči u oči, intenzivan ali bez buke. To je prijeko potrebno sredstvo za pronalaženje rješenja s kojima ćete vi i djeca biti zadovoljni.

 

sklad u obitelji

 

4 Stvari koje donose nemir u dom i narušavaju obiteljski sklad

 1. Kritiziranje

Uhvatite li se ikad u ovim izjavama:

»Uvijek kasniš u školu«, »Neuredan si«, »Nikad ne kažeš kamo ideš«, »Oblačiš se svakojako«, »Mjesecima nisi bio kod bake«, »U školi loše stojiš, a i dalje ljenčariš« ili »Tvoji prijatelji mi se nimalo ne sviđaju«.

Najbolji način da izbjegnete ovakve „opasne“ kritika je da se nesporazume i probleme rješavate čim se pojave. Ne trebate čekati da vas djeca prekomjerno naljute ili uvrijede.

Također, važno je reći da negodovanje ili ljutnju treba radije pokazati prema onome u čemu je dijete pogriješilo, nego prema njemu kao osobi ili prema njegovu karakteru.

 1. Omalovažavanje

Omalovažavanje je ekstremna kritika. Roditelji koji omalovažavaju djecu, psihički ih vrijeđaju ili ranjavaju uzrokuju gubitak poštovanja koji nagriza osjećaje poput hrđe.

Omalovažavanje često proizlazi iz osjećaja da nekoga ne prihvaćamo ili ne volimo, da ne odobravamo nečije ponašanje ili pak da želimo da se nekomu osvetimo.

Budući da omalovažavanje može uništiti divljenje i nježnost, lijek za to je blaga ljubav. Prisjećajte se lijepih trenutaka, pregledavajte stare fotografije, jednostavno se družite i vidjet ćete da promjena raspoloženja automatski ide nabolje.

 1. Obrambena reakcija

Kad se u obitelji pojave „napadači“, ostali naravno zauzimaju obrambene stavove. Obrambene reakcije stvaraju velike probleme, pogotovo zbog toga što napadnuti ne sluša nikoga, zaokupljen je jedino podizanjem obrambenog bedema.

Često dijete koje se brani reagira niječući bilo kakvu odgovornost (»Nisam ja kriv, moji su me prijatelji izazvali.«). Ponekad izmišlja isprike ili sramotno laže (»Rado bih ti pomogao, ali se spremam za ispit.«).

Ključ napuštanja obrambenog mehanizma je u pristupu. Djeca ne bi trebala shvatiti da dolazi „napad“, nego korisna informacija koju ste izrekli s malo čvršćim tvrdnjama.

 1. Zid šutnje

Ako vi i djeca ne postignete mir nego se zadržavate u obrambenim reakcijama, vjerojatno će se unutar doma pojaviti „zid šutnje.“

To se dogodi kad se vi, vaš suprug ili dijete „zatvorite“ u šutnju jer je sporazumijevanje postalo tjeskobno ili nepodnošljivo. Netko od njih doista postane kao zid i ne daje nikakvih znakova da su nešto čuli i da su razumjeli onoga koji je govorio.

Ako niste otvoreni za razgovor, problemi se gomilaju, a izolacija samo pogoršava stvari.

 

obiteljski sklad

 

Zapamtite da vaša djeca imaju samo vas!

Svako dijete je neponovljivo biće i potrebno mu je ohrabrenje. Djeca trebaju biti svjesna da su roditelji uvijek na njihovoj strani, čak i onda kada pogriješe.

A knjiga don Bruna Ferrera „Vaša Djeca imaju samo Vas“ je posebna jer uči roditelje kako hrabriti djecu i kako »im dati srce«.. Uči kako presaditi nešto iz vlastita srca u njihovo.. Uči kako odgojiti sretno dijete!

Knjiga daje i praktične odgovore na pitanja poput: 

 • kako prepoznati strahove, interese, osjećaje, sklonosti i sposobnosti djeteta,
 • kako biti prisutan u životu djeteta,
 • kako reagirati kada dijete klone,
 • kako stvoriti pozitivnu sliku,
 • kako pokazati djetetu da nam je stalo do njega,
 • kako stvoriti pozitivno obiteljsko ozračje

Za više detalja, besplatno prelistajte Ferrerovu knjigu Vaša djeca imaju samo vas.

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: „Mladić i njegov Bog”