Evo kako odgajati dijete u vjeri – 5 savjeta za roditelje

Donosimo vam 5 savjeta za vjerski odgoj djece prema profesoru Robertu Cheaibu.
kako odgajati dijete u vjeri

Niste sigurni kako odgajati dijete u vjeri?

Tu dilemu imaju mnogi kršćanski roditelji. Iako se trudite i imate najbolje namjere, ne znate je li vaš način ispravan. I to nikada nećete moći u potpunosti znati.

Ali ono što možete znati jest da se najveći propusti događaju ako:

  • odgađate vjerski odgoj smatrajući da su djeca za takvo što još mala
  • vjerski aspekt života odvajate od svoje svakodnevnice
  • prenosite vjeru isključivo kao znanje određenih pojmova ili činjenica
  • potpuno prepustite vjerski odgoj vjeroučiteljima i svećenicima
  • ne stvarate uvjete koji će djeci omogućiti da samostalno rastu u vjeri...                                       

Ako ste se pronašli u nekoj od ovih točaka, postoji mogućnost da vaš trud neće uroditi plodom.  

Zato je profesor Robert Cheaib u svojoj knjizi izdvojio pet temeljnih stupova odgoja u vjeri. 

 

1. stup: Preventivni odgoj

Trebate početi rano. Pravi se temelji grade dok su djeca još malena. Vaša misija jest od samog rođenja usađivati kršćanske vrijednosti svojoj djeci kroz odgoj, priču i ponašanje.

Savjet: ako su vam djeca malo veća, a nemate običaj s njima razgovarati o važnim temama, postupno započnite graditi razgovore. U početku krenite s lakšim temama, pa vidite kako ide.

 

 

2. stup: Svakidašnji odgoj

Vjera se ne živi na odijeljen način od ostatka života. Pozvani ste riječima i djelima biti jeka evanđelja u svakidašnjim stvarima. Pozvani ste stvarati svakodnevno ozračje ljubavi da bi djeca mogla povjerovati u Boga koji je ljubav.

Savjet: želite li da vas slušaju i vole, morate prije toga sâmi slušati i voljeti. Tu ljubav ne smijete samo implicitno proživljavati, nego ju trebate eksplicitno izražavati. Nije dovoljno da vaša djeca budu voljena, ona moraju znati da su voljena.

 

3. Stup: Pripovjedni odgoj

Vjera nije učenje pojmova napamet. Ona nije samo doslovno i razumsko shvaćanje svega. Vjera započinje pripovijedanjem: pripovijedanjem o Svetom pismu, Bogu, i vašem iskustvu Boga...

Savjet: pripovijedajte vašoj djeci u momentu kad su najraspoloženija za razgovor. I postupno mijenjajte svoj način dok ne otkrijete što najbolje zadržava njihovu koncentraciju.

 

4. Stup: Odgovorni odgoj

Ne smijete prebaciti odgovornost vjerskog odgoja na druge. Vi ste prvi vjeroučitelji vašoj djeci. Kako? Primjerom vlastitog života. Kako još? Djeca će sigurno imati neka pitanja, a ako ste dovoljno upućeni, dat ćete im odgovore. Ili ih barem uputiti gdje da odgovor nađu.

Savjet: da biste bili upućeni, poželjno je da i sami upijate vjerske i odgojne sadržaje. Osim čitanja knjiga, na raspolaganju imate i video zapise Salesianinih odgojnih večeri.

 

 

5. Stup: Osvješćujući odgoj

Ako djeci dajete samo gotove odgovore, a ne uputite ih na mjesta gdje će samostalno rasti u vjeri, što se može dogoditi? Nakon Krizme prestat će odlaziti u crkvu i to je kraj njihovog duhovnog hoda. Zato je vaša zadaća pronaći oaze iz kojih djeca sama mogu crpsti živu vodu – Krista.

Savjet: osim što idete u crkvu, družite se s obiteljima koje također odgajaju djecu u vjeri! Takve oaze najučinkovitija su mjesta za njihov samostalni rast u vjeri.

 

Dakle, ako želite znati kako odgajati dijete, ovih 5 stupova vam pokazuje da morate prvo raditi na sebi.

Zato i Robert Cheaib u svojoj knjizi kaže ovako: "Primjer ispravlja bolje nego ukor. To je tajna autoriteta." Moćno, zar ne?

Za više detalja, besplatno prelistajte Cheaibovu knjigu Odgajati djecu u vjeri. 

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: „Muško kako Bog zapovijeda”