5 filmova koje ovog Uskrsa možete pogledati u krugu obitelji

Salesiana vam donosi preporuke za filmove koji će vas opustiti, zabaviti, nadahnuti i zbližiti.
obitelj

Uskrs je idealna prilika za provođenje kvalitetnog vremena u krugu obitelji, a mnogim je obiteljima omiljena zajednička aktivnost gledanje filmova. Osim što je njihovo gledanje dobra prilika za odmor i druženje, filmske adaptacije imaju i odgojnu ulogu. Djeci, a i odraslima, približavaju složene teme te su dobar poticaj za raspravu, analizu i promišljanje o vjeri.

U nastavku donosimo preporuke za pet filmova koje ovog Uskrsa možete pogledati u krugu obitelji.

Ben-Hur

Krenimo s klasikom – epski film Ben Hur (1959.) donosi priču o životu gnjevnog židovskoga princa Jude Ben-Hura koji je pretrpio izdaju, brutalno nasilje i veliku nepravdu. Iako pogonjen željom za osvetom, Ben-Hurov se život u susretu s Isusom Kristom iz temelja mijenja. Ben-Hur fiktivan je lik kojeg ne ćemo pronaći u Bibliji, no film nosi duboke poruke o važnosti opraštanja, posljedicama osvete te snazi obitelji i prijateljstva.

Film sadrži scene nasilja pa se većina roditelja slaže da je film prikladan za djecu stariju od 12 godina.

Postani čovjek

Film Postani čovjek iz 2005. godine (u originalu Va, vis et deviens) francuska je drama o kršćanskom dječaku iz Etiopije koji se spletom okolnosti nađe u okruženju u kojem je prisiljen skrivati svoju vjeru. Film istražuje odnos vjere i identiteta, što ga čini odličnim polazištem za raspravu o značaju vjere u svakodnevnom životu. Gledanje filma Postani čovjek za vrijeme Uskrsnog razdoblja preporučuju i Ružica i Stjepan Lice u knjizi Korizma u obitelji: dar blizine. Navode ga kao primjer kvalitetne aktivnosti za povezivanje obitelji, a za još sličnih preporuka razmatranja, molitvi i obiteljskih aktivnosti, zavirite u knjigu.  

Film je prikladan za djecu svih uzrasta, dok će mlađoj djeci trebati pomoć u shvaćanju povijesnih događaja iz filma.

Don Bosco

Na Uskrs 1846. don Bosco osnovao je svoj prvi oratorij pa je sada idealna prilika da svoju djecu upoznate s likom i djelom tog velikog svećenika. Dirljiv talijanski film Don Bosco iz 2004. godine (na engleskom St. John Bosco - Mission to Love) ekranizira događaje i izazove iz života don Bosca, ali i života siromašnih dječaka kojima je pružio dom, nadu, vjeru i obrazovanje.

Radnja filma nije suviše složena pa će je osnovnoškolci moći pratiti bez poteškoća.

Superknjiga

Superknjiga crtani je serijal biblijskih priča koji glavne junake odvodi u prošlost u posjet židovskom narodu. Putujući kroz vrijeme, junaci svjedoče povijesnim događajima koji su oblikovali svijet, a usput usvajaju i važne lekcije. Svaka se epizoda može gledati zasebno, a tematiku Velikog tjedna obrađuju nastavci Posljednja večera i On je uskrsnuo. Uz Bibliju prilagođenu djeci, Superknjiga čini odlično polazište za upoznavanje djece s događajima iz Biblije.

Uskrsnuće

Za razliku od mnogih filmova koji obrađuju istu temu, Uskrsnuće (Risen, 2016.) donosi priču o uskrsnuću ispričanu kroz oči nevjernika. Radnja prati rimske tribune Klavija i Lucija koji su od vlasti dobili zadatak da dokažu kako je uskrsnuće puka glasina. Tražeći dokaze, u razgovoru s običnim ljudima vojnici shvaćaju kako je upravo suprotno istina. Ta spoznaja u potpunosti mijenja njihov život.

Zbog složenosti teme manja djeca ne će u potpunosti razumjeti ovaj film, ali prikladan je za djecu u višim razredima osnovne škole i tinejdžere.

Nadamo se da će vas filmovi s našeg popisa opustiti, zabaviti, naučiti nešto novo i, najvažnije, da će obogatiti vrijeme koje provodite u zajedništvu s obitelji. 

Svidio ti se članak? Podijeli ga:

Pročitaj više

Pogledajte što smo sve radili i gdje smo sve bili

Družimo se na društvenim mrežama!

Košarica

NOVO: „Mladić i njegov Bog”