Tribina: „Što je žena?”

Dvorana pored crkve Svete Mati Slobode
Petra Šimića 1 Zagreb
03. studenog 2023.
20:00

Salesiana vas poziva na tribinu povodom izlaska knjige Što je žena? američkog političkog komentatora Matta Walsha!

Oko definicije riječi žena vode se brojne rasprave, a sve proizlaze iz postavke rodne teorije da žena može biti netko tko nije rođen kao žena. Potaknut apsurdnošću te tvrdnje, Matt Walsh obišao je Sjedinjene Američke Države u potrazi za definicijom riječi žena.

Na svom je putovanju razgovarao s liječnicima, psiholozima, psihijatrima, transrodnim osobama, političarima i brojnim drugim osobama, a svima im je bilo zajedničko to da mu nisu mogli ponuditi dobru definiciju. No na tom je putovanju otkrio i zapanjujuće činjenice o rodnoj teoriji, saznao kako se ona širi obrazovnim sustavom i tko su njeni glavni poticatelji.

Sada se toj raspravi pridružujemo i mi. Povodom izlaska knjige Što je žena? organiziramo tribinu na kojoj će gostovati Petar Tomev Mitrikeski, genetičar, evolucionist i molekularni biolog s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, Marijana Bijelić, pročelnica Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Nikolina Essert, psihoterapeutkinja i psihologinja i Diana Tikvić, voditeljica programa s Hrvatske katoličke mreže, kao moderatorica tribine.

Pridružite nam se i saznajte koji je odgovor na pitanje što je to žena s biološkog, psihološkog i feminističkog stajališta.

PREDAVAČI

Nikolina Essert
Nikolina Essert
psihoterapeutkinja i psihologinja
Nikolina Essert je psihologinja i psihoterapeutkinja Realitetne psihoterapije. Zaposlena je u vlastitoj privatnoj psihoterapijskoj praksi. Dio je tima tečajeva za brak Zagrebačke nadbiskupije te dio tima za brak i obitelj u Kursilju.
Petar Tomev Mitrikeski
Petar Tomev Mitrikeski
genetičar i molekularni biolog
Petar Tomev Mitrikeski makedonski je genetičar, filogeičar, evolucionist, molekularni biolog i kršćanski apologet bugarskog podrijetla. Diplomirao je molekularnu biologiju 1996. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i magistrirao 2001. molekularnu i staničnu biologiju. Područja znanstvenog zanimanja u genetici su mu molekularna genetika jednostaničnih organizama i rekombinacija i popravak DNA, genetička transformacija jednostaničnih gljiva i višestaničnih biljaka te populacijska genetika i genomika, povijest i filozofija znanosti te odnos znanosti i kršćanskog vjerovanja, posebice razlike između pristupa Zapadne i Istočne Crkve. U veljači 2019. godine postaje vanjskim suradnikom Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegij Filozofija genetike.
Marijana Bijelić
Marijana Bijelić
kroatistica i slavistica, feministkinja
Marijana Bijelić profesorica je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, pročelnica Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti i i predstojnica Katedre za bugarski jezik i književnost. Predsjednica je Hrvatskog radikalnog feminističkog pokreta. Rođena je i odrasla u Dubrovniku, a nakon studija kroatistike i slavistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pohađa doktorski studij književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma koji je završila 2011. godine.
Diana Tikvić
Diana Tikvić
novinarka
Novinarka Diana Tikvić poznata je kao voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju, urednica je mrežnog sadržaja Hrvatske katoličke mreže i voditeljica na Laudato TV-u. Na Hrvatskom katoličkom radiju uređuje i vodi emisiju Argumenti u kojoj sa sugovornicima raspravlja o aktualnim društvenim temama.