Tribina: „Što je žena?”

Dvorana pored crkve Svete Mati Slobode
Petra Šimića 1 Zagreb
03. studenog 2023.
20:00

Pogledajte snimku tribine Što je žena? na poveznici.

Salesiana vas poziva na tribinu povodom izlaska knjige Što je žena? američkog političkog komentatora Matta Walsha!

Oko definicije riječi žena vode se brojne rasprave, a sve proizlaze iz postavke rodne teorije da žena može biti netko tko nije rođen kao žena. Potaknut apsurdnošću te tvrdnje, Matt Walsh obišao je Sjedinjene Američke Države u potrazi za definicijom riječi žena.

Na svom je putovanju razgovarao s liječnicima, psiholozima, psihijatrima, transrodnim osobama, političarima i brojnim drugim osobama, a svima im je bilo zajedničko to da mu nisu mogli ponuditi dobru definiciju. No na tom je putovanju otkrio i zapanjujuće činjenice o rodnoj teoriji, saznao kako se ona širi obrazovnim sustavom i tko su njeni glavni poticatelji.

Sada se toj raspravi pridružujemo i mi. Povodom izlaska knjige Što je žena? organiziramo tribinu na kojoj će gostovati Petar Tomev Mitrikeski, genetičar, evolucionist i molekularni biolog s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu, Marijana Bijelić, pročelnica Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Nikolina Essert, psihoterapeutkinja i psihologinja i Diana Tikvić, voditeljica programa s Hrvatske katoličke mreže, kao moderatorica tribine.

Pridružite nam se i saznajte koji je odgovor na pitanje što je to žena s biološkog, psihološkog i feminističkog stajališta.

PREDAVAČI

Nikolina Essert
psihoterapeutkinja i psihologinja
Nikolina Essert je psihologinja i psihoterapeutkinja Realitetne psihoterapije. Zaposlena je u vlastitoj privatnoj psihoterapijskoj praksi. Dio je tima tečajeva za brak Zagrebačke nadbiskupije te dio tima za brak i obitelj u Kursilju.
Petar Tomev Mitrikeski
genetičar i molekularni biolog
Petar Tomev Mitrikeski makedonski je genetičar, filogeičar, evolucionist, molekularni biolog i kršćanski apologet bugarskog podrijetla. Diplomirao je molekularnu biologiju 1996. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i magistrirao 2001. molekularnu i staničnu biologiju. Područja znanstvenog zanimanja u genetici su mu molekularna genetika jednostaničnih organizama i rekombinacija i popravak DNA, genetička transformacija jednostaničnih gljiva i višestaničnih biljaka te populacijska genetika i genomika, povijest i filozofija znanosti te odnos znanosti i kršćanskog vjerovanja, posebice razlike između pristupa Zapadne i Istočne Crkve. U veljači 2019. godine postaje vanjskim suradnikom Fakulteta filozofije i religijskih znanosti, Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje kolegij Filozofija genetike.
Marijana Bijelić
kroatistica i slavistica, feministkinja
Marijana Bijelić profesorica je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, pročelnica Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti i i predstojnica Katedre za bugarski jezik i književnost. Predsjednica je Hrvatskog radikalnog feminističkog pokreta. Rođena je i odrasla u Dubrovniku, a nakon studija kroatistike i slavistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pohađa doktorski studij književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma koji je završila 2011. godine.
Diana Tikvić
novinarka
Novinarka Diana Tikvić poznata je kao voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju, urednica je mrežnog sadržaja Hrvatske katoličke mreže i voditeljica na Laudato TV-u. Na Hrvatskom katoličkom radiju uređuje i vodi emisiju Argumenti u kojoj sa sugovornicima raspravlja o aktualnim društvenim temama.